Вторник, 18 Юни 2024

Маргита Тодорова: В Албена показваме нагледно как може да се развива дестинация за четири сезона

Маргита Тодорова: В Албена показваме нагледно как може да се развива дестинация за четири сезона
Публикация   22 Май, 2023   /     Интервю на Румен НИКОЛАЕВ   /     827

3,5-километровата плажна ивица привлича гости от цял свят, споделя пред Акцент.БГ директорът "Маркетинг и продажби" в "Албена" АД.

  • Г-жо Тодорова, кога ще бъде открит официално летният туристически сезон в Албена?

    По традиция активният летен туристически сезон във ваканционно селище “Албена” започна с  първите гости за Великденските празници. И тази година хиляди избраха да посрещнат най-светлия християнски празник именно тук. Отворихме общо 5 хотела, които бяха с почти запълнен капацитет. Малко по-рано - през м. март, отново домакинствахме приятелски футболни срещи за младежи, част от програмата за развитие на UEFA. В последния уикенд на м. април  се превърнахме в международна столица на латино музиката и танците със седмото издание на World Stars Salsa Festival, за който дойдоха близо 3000 участника от 80 държави. Междувременно, специализираната болница за рехабилитация “Медика-Албена”, заедно с медицинския СПА комплекс и 5-зведния Flamingo Grand Hotel & SPA, посрещаха пациенти през цялата зима, дошли за лечение и рехабилитация посредством природните богатства на курорта, а именно минералната вода, лиманната кал от Варненското езеро, чистият въздух и качествената храна.

   Добре се възприема и специализираната ни програма за лечение на т.нар. дълъг пост-COVID синдром, от който само в Германия страдат хиляди пациенти. Именно оттам идва най-силният интерес, защото процедирате се покриват от местните здравни каси. Още през миналата година възстановихме напълно предепидемичните нива по отношение на конгресния туризъм, като при нас среща си дават много различни компании, правителствени и неправителствени организации.

   Накратко, в Албена показваме нагледно как може да се развива дестинация за четири сезона, с предлагане преди всичко на високо качество, разнообразие на продукта и индивидуален подход към всеки гост. Разбира се, най-интензивен е летният сезон, когато 3,5-километровата плажна ивица привлича гости от цял свят.      

  • Как вървят продажбите към днешна дата, какъв сезон очаквате и имате ли нови партньори?

Към средата на м. май търговските ни показатели са добри. Всички наши пазари бележат ръст - едни по-осезаем, други са по-умерени. Очакванията ни са да постигнем около 80% от продажбите през 2019 година. И през 2023-а Албена остава сред любимите ваканционни дестинации за много българи и румънци. Немският пазар запазва една от основните си позиции. Драстично покачване в интереса имаме от държавите в Централна и Източна Европа, ще посрещнем и повече французи.

    Много добри резултати дават партньорствата ни на север, а именно държавите от Скандинавия. Вече пристигнаха първите гости на немския туроператор AKON Aktivkonzept. Това е водеща организация в страната по отношение на здравната превенция, партнираща си с немските застрахователни дружества. Това ново партньорство е знаково за Албена, защото компанията AKON следва много стриктна и консервативна политика по отношение приемането на нови дестинации в своето портфолио. Преминахме през задълбочено проучване, в рамките на което доказахме, че можем да предложим услуга, покриваща най-високите немски стандарти за качество.

  • Какви ще бъдат ценовите условия за използване на плажа и плажните принадлежности?

    И през този летен сезон цените за плажните принадлежности остават непроменени. Ползването на чадър ще струва 7 лв., такава е цената и за шезлонг. Всички наши гости имат включени в цената чадър и два шезлонга към всяко наето помещение, като тук не влизат първи и втори ред към морето, които се заплащат допълнително. Запазваме 50% от плажната ивица за свободно ползване. Тя е едно от основните богатства на Албена затова искаме да бъде достъпна за всеки, който иска да й се наслади. Само преди няколко дни получихме престижна награда от организацията “Син флаг”, която излъчи най-добрите практики за управление на плажните зони в света в две основни направления – икономия и управление на енергията и достъпност, като Албена попадна в първата тройка по отношение на енергийния мениджмънт. Като първи и единствен Европейски курорт на спорта, и през това лято ще изпълним плажната ивица с много спортни съоръжения, позволяващи практикуването на плажен волейбол и футбол, водни спортове и много други предложения за активна ваканция.  

  • Какви нови обекти предстои да отворят в Албена през това лято?

   След изключително успешния сезон за най-новия ни 5-звезден хотел Maritim Amelia, предлагащ за първи път услугата Luxury Ultra All Inclusive, и постигнал завидните 100% потребителска удовлетвореност, през това лято още 5 хотела ще заработят на принципа Ultra All Inclusive. През изминалите няколко месеца много активно работихме по обновяването на хотел Ralitsa Superior, който минава под марката Calimera, част от немския туроператор DerTouristik и REWE Group. Изцяло обновихме и Flamingo 4*, който вече отговаря на стандартите на скандинавския туроператор Nordic Leasure Travel Group, издържан в изчистен нордически интериорен дизайн.

   През този сезон една от най-атрактивните точки в комплекса ще бъде Albena Beach Arena - огромна сцена на плажа, която ще посрещне десетки музикални концерти, фестивали и други прояви. На метри от сцената ще работи и Beach Bar Ganvie, който отвори врати с освежена визия, нови концепция и меню. Именно тези две точки ще се превърнат в туптящото сърце на Албена, създаващи празнично настроение и незабравими спомени за нашите гости. Съвсем скоро отваря врати и новият ресторант Ethno, който ще предлага традиционна българска кулинария, поднесена през съвременния прочит на нашите майстори готвачи.

  • На финала, за да обезпечите всичко това ще имате нужда от много служители. Имате ли проблеми с набирането на персонал?

   С всяка изминала година проблемът с набирането на персонал се задълбочава за целия туристически сектор. Трудовият пазар в България не съумява да посрещне огромното търсене, затова сме принудени да внасяме работна ръка от чужбина. И през тази година висококвалифицирани кулинарни екипи от Турция ще обслужват част от ресторантите. Много хора ще пристигнат от Киргизстан и Узбекистан. Горди сме, че много от тях се връщат след работата тук през миналото лято, споделяйки, че харесват обстановката и преди всичко коректността на компанията по отношение на заплащането. Винаги сме уважавали честния труд на нашите служители, затова се стараем да развиваме адекватна социална политика. За съжаление, сивият сектор не краде само от джоба на всеки данъкоплатец, но и от нашата конкурентоспособност.

    Но в Албена вярваме, че именно хората са факторът, който ни прави устойчиви, ще съхрани ваканционното селище за в бъдеще, а заедно ще достигнем и най-високите си цели.   

 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha