Четвъртък, 22 Февруари 2024

Русенската група на „Анонимни алкохолици“ проведе първата си публична информационна сбирка

 Русенската група на „Анонимни алкохолици“ проведе първата  си публична информационна сбирка
Публикация   06:40     21 Май, 2023 /      Текст и снимки: Румен НИКОЛАЕВ   /     1366

Изповедта на една жена, която успява да се изчисти благодарение на взаимодействията в групата

      Русенската група на „Анонимни алкохолици“ проведе вчера първата си публична информационна сбирка в Католическата църква.

   Проявата бе посветена на втората година от създаването на групата на АА в Русе и е отворена за всекиго. В нея се включиха членове на групата от София, Пловдив, Варна и Добрич, лекари. Участие в събитието взеха отец Валтер Гора и отец Стефан.

   Достатъчни са двама алкохолици и една кафеварка, за да се случи група на анонимните алкохолици. Събират се, за да станат трезви, а не да пият заедно. Това споделя И.С., на 53 г. от Варна. Ако тези двама започнат и прилагат 12-те стъпки на анонимните алкохолици, това е предложение за нов начин на живот.

   Основното е да променим мисленето си, нагласите си, действията си и към света като цяло. Правейки това, ден след ден, в продължение на месеци, години /не става лесно/, но идва моментът, в който няма потребност да се пие алкохол.

  Групите са общества от непрофесионалисти. Единственото желание за членство е да се спре пиенето. В тях членуват хора от различен пол, възраст, вероизповедание, различчно социално положение- хора, които при нормални обстоятелства сигурно не биха общували един с друг. Ние сме хора с общ проблем и сме намерили общо решение, което помага. 

  Алкохолизмът е заболяване, споделя И.С. Няма как да се излекуваш от диабет само с помощта на волята. Нашето лечение са тези 12 стъпки.

 Първата стъпка е да се признае безсилието срещу алкохола и че животът ни е станал неуправляем. Трябва да спрат опитите със собствени сили да се спре употребата. Болестта е основно психическа. Това е болест на отричането. Търси се помощ едва тогава, когато се стигне т.н. дъно.

   Втората стъпка е вярата, че сила, по-силна от нас, може да ни върне здравия разум. Става въпрос, че години наред ние правим едно и също и чакаме различен резултат. Това нормалните хора го наричат БЕЗУМИЕ.

  Умът ми казва, само малко ще пийнеш- да успокоиш нервите, да решиш проблемите, да се отпуснеш, малко да се зарадваш.  И след като изпиеш първата чаша, при нас се отключва един механизъм в телата, който е по-тежък дори от този при тежките пиячи. Дори и малко да пийнем, вече не можем да спрем, да контролираме процеса- изпиваме всичко около нас и тичаме за още, разказва И.С, която за първи път попада в група преди 14 години и отдавна е чиста. 

  Част от хората в групата, които са се възстановили, се отдават в служене на новите членове. Чрез медиите, чрез професионалисти търсим начини да казваме, че групата я има.

                                                       

   Сбирки на АА се провеждат всеки вторник от 19:30 на ул. „Епископ Босилков“ 14. „Ние се възстановихме от едно на пръв поглед безнадеждно състояние на духа и тялото. Главната ни цел е да останем трезви и да помогнем на други алкохолици да достигнат до трезвост. Единственото изискване за членство е желанието да се спре пиенето. Няма такси или вноски за членуване в АА. Сбирките са достъпен и ефективен начин хората, които са зависими от алкохол, да останат трезви, да срещнат разбиране и да получат помощ“, казват от групата.

   Сбирките се провеждат в Католическата църква, защото оттам са откликнали на необходимостта на групата от помещение. Иначе АА не са свързани с нито една религия, политика, организация или институция, уточняват русенските участници.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha