Русе отбеляза 150 години професионално образование в България

Русе отбеляза 150 години професионално образование в България
Публикация   20 Май, 2023   /     akcent.bg   /     528

    С официална церемония по откриването и освещаването на паметен знак пред сградата на Професионална гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура "Йосиф Вондрак" бе отбелязано полагането на основите на професионалното образование в България. На честването на юбилейните 150 години присъстваха бивши и настоящи преподаватели от учебното заведение, представители на редица училища от община Русе, на местната и държавна власт и десетки русенци.

   Официални гости на събитието бяха кметът Пенчо Милков, областният управител Анатоли Станев, началникът на РУО д-р Росица Георгиева, ректорът на РУ „Ангел Кънчев“ акад. Христо Белоев, дтн.

   “Силата на България и на Русе се базира на нашите способности и в този смисъл си пожелавам да запазим като общество възможността да създаваме с ръцете си нещата, които раждат умовете ни. Нека този паметен знак ни напомня, че в живота ни винаги има някой, чиято протегната ръка ни е помогнала да отправим взор към развитието ни като личности и към успеха“, заяви в обръщението си Пенчо Милков.

   Приветствени слова към присъстващите на събитието отправиха още дългогодишният преподавател в СУ „Йордан Йовков“ и носител на приза за 2022 г. „Посланик на свободния дух в моето училище“ Стефан Тотев, областният управител Анатоли Станев, началникът на д-р РУО Росица Георгиева. Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум и свещеници от Русенската света митрополия отслужиха молебен, с който осветиха паметния знак.

   За честването на годишнината е създаден Инициативен комитет с председател проф. Ангел Смрикаров и участието на Община Русе, Регионално управление на образованието, Русенския университет, Регионалния исторически музей, Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ и Държавен архив-Русе.

   Идеята за паметния знак е на инж. Валерий Машев и арх. Симеон Рангелов, a изработването му е дело на скулпторите Георги Радулов и Даниел Кънчев. Цялостната организация на събитието е на фондация „Познание“, управлявана от Миряна Машева, която е един от основните двигатели на честването на годишнината.

   В края на събитието бяха връчени почетни плакети на заслужили пенсионирани преподаватели специалисти от региона.

   След освещаването на паметния знак бе проведена тематична кръгла маса в зала „Сименс“ на Русенския университет.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha