Четвъртък, 30 Май 2024

Проф. Вълчев: Тези, които сега искат оставката на Гешев, преди няколко месеца бяха категорично против

Проф. Вълчев: Тези, които сега искат оставката на Гешев, преди няколко месеца бяха категорично против
Публикация   10:32     20 Май, 2023 /     akcent.bg   /     260

ВСС според него не е добре замислен орган

    Хората, които сега искат оставката на главния прокурор, преди няколко месеца, когато служебният министър на правосъдието поиска това - бяха категорично против. Човек си задава много въпроси - как едновременно се присетиха, че нещо не наред. Това коментира в студиото на „Събуди се” деканът на Юридическия факултет проф. Даниел Вълчев, според когото събитията в прокуратурата е подходящо да се обсъждат в НАТФИЗ. 

   „Това показва някакви по-дълбоки проблеми в системата и донякъде потвърждава, че личността на един човек на една или друга позиция не задава облика на системата”, е мнението му.

   Според проф. Вълчев едно от най-важните неща е да се проследи дейността на Висшия съдебен съвет. „Това е един орган, който не е добре измислен. С промените, които бяха направени - с разделяне на Прокурорска и Съдийска колегия, нещата се влошиха още повече и се стигна дотук”, подчерта още той.

   Деканът отчете, че над месец след изборите депутатите не успяват да стигнат до проблемите на съдебната система. „Инспекторатът на ВСС е с изтекъл мандат, парламентарната квота във ВСС не е избрана. Конституционният съд заседава с двама души по-малко. Това ме навежда на мисълта, че тези неща не са приоритет”, допълни Вълчев. Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha