Събота, 21 Септември 2024

20 май - Световен ден на пчелите

20 май - Световен ден на пчелите

   Световният ден на пчелите - 20 май, е обявен с резолюция на ООН през декември 2017 г. и има за цел да повиши осведомеността за значението на пчелите и тяхната защита.

   Темата за пчелите е много актуална през последните години във връзка със световния проблем за тяхното изчезване. Учени и изследователи от цял свят насочват усилията си, за да отговорят на въпроса защо пчелите намаляват. За всички, които се занимават с тяхното отглеждане, е ясно, че употребата на определени химически вещества за растителна защита води до измирането на пчелите, а те са ключово звено в жизнения цикъл на растенията.

   През 2021 г. Международният конкурс за статистически плакат постави на едно от призовите места плаката „Защо пчелите са толкова важни?“, изработен от студенти от УНСС. Плакатът отразява търсенията и позициите на младите хора в България и допринася за създаването на база данни за пчеларството у нас.

   Пчелите и други опрашители, като пеперуди, прилепи и колибри, са все по-застрашени от човешки дейности.

Опашването обаче е основен процес за оцеляване на нашите екосистеми. Близо 90% от дивите цъфтящи растителни видове в света зависят изцяло или поне отчасти от опрашването на животните, заедно с повече от 75% от хранителните култури в света и 35% от световната земеделска земя. Опрашителите не само допринасят пряко за продоволствената сигурност, но и са от ключово значение за запазването на биоразнообразието.

   За да повиши осведомеността за значението на опрашителите, заплахите, с които се сблъскват и техния принос за устойчивото развитие, ООН определи от 2017 насам 20 май за Световния ден на пчелите. Датата съвпада с рождения ден на Антон Янша, който през 18 век въвежда съвременните техники на пчеларство в родната си Словения и пръв отбелязва способността на пчелите да работят толкова усилено, като същевременно се нуждаят от толкова малко внимание.

Целта е да се засилят мерките, насочени към защита на пчелите и други опрашители, които биха допринесли значително за решаването на проблеми, свързани с глобалното предлагане на храни и премахване на глада в развиващите се страни.

   “Всички ние зависим от опрашителите и следователно е изключително важно да наблюдаваме техния упадък и да спираме загубата на биологичното разнообразие.”

   Ако тенденцията на изчезване на пчелите и другите опрашители се запази, хранителните култури, като плодове, ядки и много зеленчукови култури, ще се заменят все повече от основни култури като ориз, царевица и картофи, което в крайна сметка ще доведе до небалансирана диета.

   Интензивните селскостопански практики, промяната в използването на земята, моноплодирането, пестицидите и по-високите температури, свързани с изменението на климата, представляват проблеми за пчелните популации и в крайна сметка за качеството на храната, която отглеждаме.
 
    “Дори да не сме пряко замесени, всички сме пряко засегнати. ”

 

Тагове : пчели ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha