Петък, 20 Септември 2024

15 май. Международен ден на семейството

 15 май. Международен ден на семейството

   Международен ден на семейството е обявен на 15 май през 1993 г. от Генералната асамблея на ООН с решение на Общото събрание на ООН от 20 септември 1993 г. Празникът официално се чества от 1994 г.

   Датата се отбелязва, за да привлече общественото внимание към редица проблеми в семейството. Според ООН, когато се нарушават основните права на едно семейство, под заплаха е единството на цялото човешко семейство.

Денят на семейството е време за различни образователни и празнични събития. По целия свят се провеждат концерти, фестивали, конференции, форуми, благотворителни събития за големи семейства или семейства с осиновени деца. Организират срещи на семейни двойки с богат опит в семейния живот и обучения за млади семейства. Този ден е широко отразен в медиите: тематични програми се излъчват по телевизията и радиото, а публикации по семейни въпроси се публикуват в печатни и онлайн издания.

   През 2020 г., поради епидемията от COVID-19, всички събития на ООН се проведоха онлайн.

   У нас от 2016 г. се провежда конкурсът Семейство на годината. Той включва номинации като „Голямо семейство“, „Младо семейство“, „Селско семейство“, „Златното семейство на нашата страна“, „Семейството - пазител на традициите“. Организатори бяха Министерството на труда на страната ни и Фондация за подкрепа на деца в трудни житейски ситуации.

           Интересни факти

  • Знаете ли, че обичаят да се целуват младоженците в края на церемонията дойде при нас от Древен Рим. В тази епоха на сватбата се е гледало като на договор, а целувката е служила като вид печат, който държи договора заедно.
  • Но традицията да се носи брачна халка на безименния пръст идва от древен Египет. Египтяните вярвали, че в този пръст започва вена на любовта, която носи кръв към сърцето.
  • Смята се, че вероятността от развод намалява с 50% след 7 години брачен живот.
  • Собственикът на най-голямото семейство в света е китаецът Qion Khan, който живее в Индия. Женен е за 39 жени, които му раждат 94 деца.
  • Всъщност само една пета от книгата е посветена на любовните удоволствия в Кама Сутра. А останалите четири части са посветени на семейните ценности.
  • На немски има израз, който може да се преведе като „храна за дракона“. Означава подарък: парфюм, бонбони, букет цветя, които престъпният съпруг подарява на жена си.
  • Във Великобритания и Ирландия има традиция, според която на 29 февруари жената може да предложи брак на мъж.
  • Средната брачна възраст у нас е 25-34 години
Тагове : май , семейство ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha