Седмичният коментатор арх. Виолета Комитова коментира в „Пресечна точка” темата за цената на хляба.
Хлябът е основна храна за българския народ. Това каза в предаването пресечна точка Виолета Комитова, Това, което се случва с хляба, на мен не ми харесва. В нея като основна суровина се използва българско зърно, което се субсидира през ДФ "Земеделие". Така ние произвеждаме три пъти повече отколкото консумираме.
Хлебопроизводството е много енергоемко. Разходва се много ток и газ, зависи на какво е пекарната...
... Миналата година държавата даде 10 млрд. лева субсидии на бизнеса за тока. И двете основни съставки, които влизат в хляба, и пшеницата, и тока, са субсидирани. ДДС-то е премахнато...
Възниква въпросът: Защо не пада цената на хляба?
В нашия магазин забелязвам, че намалява грамажът, но цената се запазва...
Затова е необходимо да има държавна политика за онова, което е наша продукция, което е характерно за българския бит... не говоря за банани.
Имам предвид освен хляба и българските зеленчуци и продове, за българско мляко, месо. Трябва да се търсят устойчиви политики нашият пазар да бъде заводолен с българска храна. Това ще е здравословно и добре от икономическа гледна точка.
Това ще подпомогне и туристическия бранш.
Коментари
Все още няма коментари!
Коментирай