Петък, 20 Септември 2024

11 май – Ден на Св. св. Кирил и Методий

11 май – Ден на Св. св. Кирил и Методий

          На 11 май българския народ почита Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий. Този ден се утвърждава като важен ден от празничната система на българите. 11 май е ден за почит на светите братя – създатели и разпространители на първата славянска азбука – глаголицата.

        Празникът на Св.св.Кирил и Методий е честван за първи път в Пловдив през 1851. Инициативата за това събитие е на Найден Геров и Пловдивското епархийско класно училище. През 1857 година денят на светите братя е почетен в българската църква „Свети Стефан“ в Цариград, заедно със служба и за свети Иван Рилски. От 1863 г. се установява като църковен празник на светите равноапостоли.

                 Химн „Върви народе възродени”

    След Освобождението 11 май става общоучилищен празник на славянските първоучители. Тогава се заражда идеята за химн на Кирил и Методий. През 1892 година в Русе, Стоян Михайловски, тогава учител в Мъжката гимназия, написва химна „Върви народе възродени“. Стоян Михайловски е роден в Елена и по-късно става преподавател в еленското училище.

Химн Върви, народе възродени

     През 1901 година учителят от Петокласното Ловчанско училище Панайот Пипков написва музиката към стихотворението. Пипков написва спонтанно музиката след като забелязва, че една от неговите ученички чете това стихотворение за Кирил и Методий. На училищния празник цялото училище запява тази песен. През 1902 г. за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, песента се подема и запява от всички училища в страната.

   С въвеждането на Григорианския календар през 1916 година празникът, отбелязван от държава и църква, вече се чества на един ден – само на 24 май. След 1969 година се провежда отделяне на църковния от светския календар. Затова днес си имаме два празника – църковен на 11 май и светски на 24 май, на който честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

                        Дейност на Св. св. Кирил и Методий

   Братята са родени в Солун, Византия, през 9-и век в седемчленно семейство на високопоставения военен управител Лъв и неговата жена Мария. От краткото житие на Кирил може да се разбере, че това е аристократично семейство. То е емигрирало във Византия през 8-и век вероятно по политически причини, както немалко други семейства. Методий е по-големия брат и е роден през 815 година, а Константин е роден през 820 година и чак към края на живота си приема името Кирил.

Св. св. Кирил и Методий, известни още и като Солунските братя, са създателите на глаголицата. На името на Кирил е наречена създадената по-късно кирилица. Канонизирани са като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език (придобил популярност в неговата руска редакция като църковно-славянски език) и разпространяване на християнството сред славяните. Считани са за равноапостоли. Светите братя са обявени през 1980г. от папа Йоан-Павел Втори за покровители на Европа. Православната църква ги почита и като едни от светите Седмочисленици.

 На 11 май имен ден празнуват Кирил, Кире, Кирин, Киро, Кирчо, Керан, Рилко, Рилчо, Кира, Кирана, Кика, Кина, Кинка, Кера, Керанка, Кераца, Рилка, Метод



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha