Петък, 18 Октомври 2024

Тримата русенски национали по плажен футбол спечелиха уважението на големите световни сили.

Тримата русенски национали по плажен футбол спечелиха уважението на големите световни сили.
Публикация   06 Юли, 2012   /     akcent.bg   /     559

„Това беше едно много добро начало, което задължително трябва да продължи“, коментира мениджърът на българската селекция Калоян Георгиев

 

Трима русенци бяха част от националния отбор на България по плажен футбол, който се завърна наскоро от квалификациите за Световното първенство в Таити през 2013. Президентът на ФК „Русе“ Калоян Георгиев бе мениджър и водач на групата, а играчите на един от водещите родни клубове Живко Парашкевов и Ивайло Иванов бяха сред избраниците на играещия треньор Симеон Христов в столицата на този спорт на планетата – Москва. Както вече съобщихме, „лъвовете“ излязоха бързо от анонимността и въпреки, че у нас този спорт е още на аматьорско ниво, бяха много близо до изненадата срещу една от световните сили в плажния футбол Италия, отстъпвайки с 2:4 след 2 дузпи за „скуадрата“ и 1:2 от далеч по-опитния тим на Унгария. Срещу Израел пък Парашкевов, Иванов и компания бяха на 87 секунди от историческа първа победа за България и класиране в следващата фаза на квалификациите. За впечатленията от случилото се в Москва и изводите от това разговаряхме с мениджъра на националния тим Калоян Георгиев.

Г-н Георгиев споделете за начало как се стигна до участието на България в тези квалификации, как бе подбран съставът, с който да участва и как се готвихте за Москва?

В Комисията по плажен футбол към БФС бе получена официална покана за участие в квалификации и бе взето решение България да участва на турнира в Москва. Симеон Христов бе назначен за треньор, а аз за мениджър на отбора. Държавното първенство тъкмо започна и затова при подбора на играчите разчитахме и на впечатления от миналогодишния шампионат. Събрахме селекцията на лагер от 25 до 29 юни в София, който ни бе осигурен от БФС. Имахме двуразови тренировки и за малкото време, с което разполагахме се готвихме предимно тактически със заучени положения и задължителното проучване на съперниците.

Какви са впечатленията Ви от космополитната столица на Русия и световния плажен футбол и как бяхте посрещнати там?

Организацията бе наистина на световно ниво. Бяхме настанени в хотел с всички екстри, заедно с най-добрите европейски отбори – Русия, Португалия, Швейцария, които са и в топ 5 на планетата. Имахме организиран транспорт до стадиона, на който се играеха мачовете. Колкото до това съоръжение пък направо нямам думи. Това е една истинска приказка за плажния футбол.

Записахте три загуби, но не се дадохте толкова лесно на далеч по-опитни и обиграни отбори, които имат големи традиции и развиват плажния футбол на професионално ниво. Накрая дори бяхте много близо и до първи исторически успех за България в този спорт.

След всичко случило се в Русия, мирогледа ми вече е променен. В България този спорт се развива все още на аматьорско ниво, а съперниците ни бяха опитни професионалисти. Когато чухме „Мила Родино“ обаче, всичко това нямаше значение. Всички футболисти се бориха като истински лъвове на терена. Накарахме световните сили да треперят до края.

Много важен в такива случаи е и погледът „острани“. Разговаряхте ли с Ваши колеги от другите отбори? Какви впечатления Ви споделиха те?

През първия ден почти не ни обръщаха внимание. Поздравяваха ни, но по-скоро от учтивост. След първите два мача обаче всички гледаха вече с други очи на нас. Дадохме им да разберат, че макар и аматьори, ние представляваме България и не сме за подценяване. Тимът на Израел например, който за малко да победим, се готви и работи заедно от 7 години, а ние бяхме на около 5 тренировки. Няма как да не благодаря за тази възможност на БФС и комисията по плажен футбол в лицето на председателя й Валентин Заяков, треньора Симеон Христов и целия отбор. Смятам, че положихме основите на нещо наистина хубаво, което заслужава продължение. Създадохме вече дори полезни контакти с представителите на Румъния и Гърция, които изразиха желание за сътрудничество с нас



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha