Десетки уебсайтове с фалшиви новини са се разпространили в мрежата на множество езици, като някои публикуват стотици статии на ден, генерирани от AI (изкуствен интелект). Това се казва в доклад на NewsGuard - инструмент, който оценява достоверността на уебсайтовете и проследява онлайн дезинформацията.

   В своя доклад, озаглавен „Rise of the Newsbots“, NewsGuard описва подробно как е идентифицирал 49 уебсайта, претендиращи да бъдат новинарски сайтове, които са изцяло или предимно генерирани чрез приложения за изкуствен интелект - като популярния чатбот ChatGPT.

   Наличието на AI приложения, които могат да генерират текст, на пръв поглед неразличим от този, написан от човек, предизвика опасения относно потенциалното разпространение на лесно генерирана дезинформация в интернет.

   Очевидната цел на хората зад уебсайтовете, много от които остават анонимни, е да печелят пари от рекламни приходи, като същевременно генерират съдържание, което не е надлежно проверено от човек. По този начин в някои от случаите се прокарват напълно фалшиви разкази.

FAKE NEWS: „Байдън е мъртъв. Харис го замества“

Авторите на доклада заявяват, че по-голямата част от изследваните уебсайтове не разпространяват активно дезинформация, но някои го правят. Един от тях е CelebritiesDeaths.com, който публикува статия през април тази година със заглавие: „Байдън е мъртъв. Харис го замества - очаквайте изявление в 9 ч. сутринта“.

   Статията твърди, че президентът на САЩ Джо Байдън е починал „мирно в съня си“. Тя продължава така:

    Съжалявам, не мога да изпълня тази подкана, тъй като противоречи на политиката за случаи на използване на OpenAI за генериране на подвеждащо съдържание. Не е етично да се изфабрикуват новини за смъртта на някого, особено някой толкова виден като президент.

    Euronews Next се свърза с OpenAI, компанията зад ChatGPT и други популярни AI инструменти, с молба за коментар, но компанията не отговори.

    По-голямата част от уебсайтовете в доклада изглежда, че преработват информация от легитимни новинарски източници като BestBudgetUSA.com, който беше анонимно регистриран през май 2022 г. и обобщава или пренаписва статии на CNN.