С четиридневна програма ще бъде отбелязан Празникът на Русе - 6 май

С четиридневна програма ще бъде отбелязан Празникът на Русе - 6 май
Публикация   03 Май, 2023   /     akcent.bg   /     415

   Празникът на Русе – 6 май, ще бъде отбелязан с поредица от събития, които ще обхванат и дните преди официалното честване на Деня на храбростта и на Българската армия.

   На 3 май от 17:30 часа в библиотека „Любен Каравелов“ ще бъде представена изложбата „През обектива на старите русенски фотоателиета“, организирана от Русенската библиотека и Сдружение „РусчукБГ“.

   На 4 май от 19 часа в Доходното здание Национален фолклорен ансамбъл „Българе“ ще представи най-новия си спектакъл „Паисий“.

На 5 май от 10 часа на ул.“Витоша“ №18 Дунавската задруга на народните художествени занаяти ще има Ден на отворените врати. Със събитието „Диалози между поколенията“ от 18 часа Художествената галерия ще отбележи своята 90-годишнина. От 20 часа на площада пред Общината свой концерт пред русенци и гости на града ще представи дует „Ритон“.

   Програмата за 6 май ще е наситена с много събития през целия ден, като началото ще бъде поставено с отслужването на празнична Света литургия от 9 часа в храм „Свети Георги“. По същото време започва и Денят на отворените врати на Регионалния исторически музей, който ще продължи до 18 часа.

   От 10:30 до 12:30 часа по инициатива на Дружество „Традиция“ и НЧ „Стефан Караджа 2018“ – Русе пред Паметника на Свободата в специално изграден павилион ще бъдат изложени военни униформи, старо оръжие и предмети на бита от Русе след Освобождението.

   В 11:30 ч. по традиция ще започне тържествената церемония по полагане на венци и цветя пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война (пл. „Княз Ал. Батенберг“).

   От 12 часа започват две събития  - хепънинг на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ на площад „Хан Крум“ и традиционният концерт на Русенска опера „Русе дирижира операта“ пред Доходното здание. Той ще бъде воден от диригента Димитър Косев и ще е с участието на публиката.

   От 13 часа Драматичният театър организира „Ловци на театрални съкровища“ пред Паметника на Свободата, като ще бъдат раздадени награди под формата на подаръчни ваучери за спектакли.

   В 13:30 часа пред Съдебната палата Кукленият театър ще предложи на вниманието на най-малките представлението „Трите прасенца“.

Отново пред Съдебната палата от 16 часа ще има хоротека на Фолклорен танцов театър „Найден Киров“, а от 16 до 18 часа в Парка на младежта ще се състоят представления на актьорите от Куклен театър – Русе и изпълнители от ОбДЦКИ и ОМД – Русе.

   Пред Доходното здание от 17 часа музикантите от Биг Бенд-Русе ще изнесат концерт под диригентството на Димчо Рубчев. От 18 часа Сдружение “КултурТур Русе” организира безплатна пешеходна обиколка по забележителни сгради и обекти в централните части на града. Началото на Ruse Summer Free Tour е от Паметника на Свободата.

   От 20 часа на площада пред Общината концерт на Николина Чакърдъкова, Мария Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл ще закрие празничната вечер.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha