Ѕоlаr МD oтĸpи фaбpиĸa зa бaтepии зa cъxpaнeниe нa eнepгия в Pyce

Ѕоlаr МD oтĸpи фaбpиĸa зa бaтepии зa cъxpaнeниe нa eнepгия в Pyce
Публикация   18:40     02 Май, 2023 /     akcent.bg   /     501

Тук ще се извършва само механично сглобяване и калиброване на софтуера на самите батерии, който е изцяло разработка на Solar MD

     С тържествен водосвет за здраве и просперитет, отслужен  от отец Стефан от Русенската света митрополия, днес бе открита фабриката на

   Компанията е най-големият производител на системи за съхранение на енергия в Африка с над 7000 успешно реализирани проекта в последното десетилетие. На два пъти получава приз за най-добра соларна компания в Кейптаун. Освен с производство на продукти, се занимава със системна интеграция, инсталации, както и с мониторинг и поддръжка.

 От фирмата трябва да преминат още една административна процедура, като заедно с партньорте си ще създадат около 70 нови работни места. Важно е да се отбележи, че на място в Русе фабриката ще се занимава само с асемблиране, т.е. механично сглобяване и калиброване на софтуера на самите батерии, който е изцяло разработка на фирмата. От там уверяват, че няма да има никакво замърсяващо производство тук. Управляващ партньор на фирмата е Калоян Димов, който е родом от Русе.

   По данни на експерти до 3 години в страната се предвижда да има над 6000 MW инсталирана мощност от вятърни и слънчеви централи. Наличието на достъпни и сигурни системи за съхранение на енергия ще има ключова роля за балансирането и управлението на електроенергийната система на България. По информация на Forbes инвестицията на фирмата в Русе е около 3 млн. лв. Компанията е сред членовете-съоснователи на Асоциация за производство, съхранение и търговия на електроенергия /АПСТЕ/.

 Сред гостите на сcтбитието бяха още представители на синдикатите, работодателски и браншови организации, бизнеса, местната и държавна власт.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha