Румънските кебапчета, известни като “мититей” или “мич”, се оказаха най-търсени в почивните дни около 1 май. Това съобщава Аджерпрес, цитирана от БТА. Агенцията се позовава на данни на Асоциацията на месопреработвателите в страната. В сравнение със същия период на миналата година, търсенето се е увеличило с около 30 процента.
“Очакваното производство е около 18 милиона кебапчета. Това означава, че половината румънци ще консумират този емблематичен продукт за 1 май”, казва Дана Тънасе, изпълнителен директор на Асоциацията на месопреработвателите в Румъния.
Тя информира, че се наблюдава увеличение в консумацията и от началото на годината до края на април - с приблизително 8 процента. “Любими на румънците остават тези, направени от смес от свинско и телешко месо”, допълва Дана Тънасе.
Въпреки че няма официална статистика за консумацията на румънски кебапчета в страната, оценките на асоциацията са за приблизително 200-250 милиона или около 20 000 тона годишно.
Историята на “мич” започва в края на XIX - началото на XX век в кръчмата на Йордаке Йонеску на “Улицата на ковачите” в историческия център на Букурещ. По онова време заведението било посещавано от писатели, политици, дипломати, военни, журналисти и художници. Сред тях бил и поетът и журналист Николае Орашану, който в момент на хумористично-гастрономическо вдъхновение създал оригинално меню за него, кръщавайки ястията и напитките.
Eдна вечер на Йордаке не му достигала кайма, а било пълно с клиенти и той направил кебапчетата по-малки, но добавил в тях кимион, мащерка, черен пипер и сода бикарбонат От тази вечер те се превърнали в специалитета на заведението, а журналистът Орашану ги кръстил „mici“ (в превод от румънски - “малки”).
Коментари
Все още няма коментари!
Коментирай