Консултативния център за безплатна помощ на жени от уязвими групи представи областния управител Станев пред министър Зарков

Консултативния център за безплатна помощ на жени от уязвими групи представи областния управител Станев пред министър Зарков
Публикация   18:26     01 Май, 2023 /     akcent.bg   /     202

   Превенцията на домашното насилие и грижата за пострадалите от него бяха обсъдени на среща между областния управител на Русе Анатоли Станев и министъра на правосъдието Крум Зарков. По време на разговорите Станев запозна Зарков, както и евродепутата Петър Витанов, и директора на българското бюро на Фондация „Фридрих Еберт“ Жак Папаро с дейността на консултативния център за безплатна помощ на жени от уязвими групи, претърпели насилие в областта. Той функционира от ноември миналата година и обхваща всички населени места от региона.

   Припомняме, че Центърът е създаден в изпълнение на проект BGJUSTICE-4.002-0001 „Партньорство с кауза“ и се реализира по Малка грантова схема по Програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021. Бенефициент по проекта е Сдружение „Център „Динамика“ – Русе в партньорство с Клуб „Отворено общество“ – Русе и Областната администрация в крайдунавския град. Проектът отразява нуждата от противодействие срещу насилието, основано на пола сред уязвими групи чрез развитие на устойчиви стратегии за взаимодействие и овластяване с цел превенция на насилието и насърчаване на търсенето на помощ и подкрепа. За Станев проблемът с домашното насилие е изключително важен и именно затова според него държавна и местна власт заедно с неправителствения сектор трябва да обединят усилия.

    Благодарение на предоставяните услуги от „Динамика“ близо 60 лица от русенско са консултирани по проблеми, свързани с домашното насилие. Тук е важно да се уточни, че не всички са потърпевши от домашно насилие, а са потърсили консултации за свои близки и приятели. От началото на годината досега в Кризисния център са били настанени две майки с децата си, за които са предприети съдебни действия по Закона за защита от домашно насилие и впоследствие са издадени заповеди за защита. С настанените работят психолози и социални работници от социалната услуга Кризисен център към Сдружение „Център „Динамика“.

    При случай на проблем жертвите на домашно насилие не трябва да забравят да се обадят на телефон 112, както и да потърсят помощ към институциите. Всеки, който се чувства застрашен или е бил потърпевш от подобен вид тормоз може да намери подкрепа на телефон 0879 453503 или в офиса на „Център Динамика“ на ул. „Панайот Хитов“ 9 в Русе.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha