Ивайло Калфин: Виждаме пълна некомпетентност в правенето на политика в България

Ивайло Калфин: Виждаме пълна некомпетентност в правенето на политика в България
Публикация   10:53     30 Апр, 2023 /     akcent.bg   /     284

   Според мен в парламента още не се знае дали ще има мнозинство и правителство и вече се говори за числа, вдигане на данъци, рязане на разходи. Това каза в ефира на Euronews Bulgaria бившият вицепремиер и изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд Ивайло Калфин. Бюджета е най-големият израз на политики, те трябва да бъдат избрани от тези, които искат да ни управляват. Иначе става предизборно приемане на бюджети, дават се обещания, затова и в момента дефицита е 6%, каза Калфин.

   Всяка промяна в бюджета е държавна политика, която правителството трябва да изпълнява. Това, което спешно трябва да се направи, е да се появи коалиция, която да каже, че иска да носи отговорност за политиките в бюджета. Хората се притесняват, защото има несигурност и не знаят какво ще се случи. В момента, в който се появи някой, тази несигурност ще намалее. Вариантът, ако не се появи такъв някой е да ходим на избори отново за 6-ти път за две години. Ивайло Калфин, бивш вицепремиер

   Възможна е голяма коалиция, но тя не се прави у нас по начинът по който се прави по света. Аз в момента виждам основното внимание да е върху втората политическа сила, а в крайна сметка мандатът отива в първо при първата политическа сила, коментира Калфин.

   Такива договорки като: „Ти отстъпи твоя мандат, пък аз ще ти предложа в моя“ звучат несериозно политически и изглеждат като някакъв пазарлък. Отново виждаме пълна некомпетентност на правенето на политика в България.  Ивайло Калфин, бивш вицепремиер

  Ако ГЕРБ не получи подкрепа от ПП-ДБ, то трябва да потърси подкрепа за кабинет на малцинството. Вторият вариант е да потърси мнозинство между другите партии. В тази ситуация няма да има любима коалиция, въпросът тук е кой може да поеме политическата отговорност, заяви още Ивайло Калфин.

  Аз оставам краен оптимист, че ще има правителство. Ако някой сериозно иска да управлява обаче трябва да поеме отговорност за четири годишен мандат. В правителството може да има експерти, но винаги трябва да има някой, който да носи политическата отговорност, категоричен беше Калфин. Местните избори също са важни и са фактор, но чисто от партиен интерес, заключи той.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha