Вторник, 14 Май 2024

Борисов: Не приемаме Кирил Петков и Асен Василев да са министри

Борисов: Не приемаме Кирил Петков и Асен Василев да са министри
Публикация   14:56     28 Апр, 2023 /     akcent.bg   /     241

   Кабинет, предложен от ПП-ДБ, с участието на Кирил Петков, Асен Василев и Атанас Атанасов, е неприемлив за нас. Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента преди днешното заседание.

   Според него изтеклата информация за участието им в правителство с втория мандат е опит да се провери обществената реакция. „Най-вероятно това е вътрешно контролирано изпускане на имена, да ги чекират. При нас това нещо не е представено. Правилното е, защото мисля, че и колегите от ПП и ДБ виждат, че по-подготвен премиер от мен няма, но аз се дръпнах на първия ред, за да дадем шанс да има правителство. Според мен и Кирил, и Асен трябва да се дръпнат назад, да се направят действително един програмен, експертен, на базата на програмата, на базата на отговорността кабинет и той да управлява четири години."

   За да подкрепи ГЕРБ кабинет, в него трябва да участват лица, свързани с партията, заяви още Борисов. "Естествено, че ще искаме да има хора от ГЕРБ. Ами като не искат да направят този компромис, ще продължим да работим по програмата, ще продължим да работим по бюджета и ще направим нещо добро за страната, поне да извадим възможността служебното правителство да се гърчи как без парламент да прави бюджет," каза той.
   Борисов се обяви против идеята на Асен Василев бюджетът да се върне на служебното правителство, за да се промени дефицита и да се внесе наново в НС. „Това е подло и безотговорно“, смята той. "Отговорност, включително и на партиите, които не са в преговори, но които дружно в предишните парламенти щедро раздаваха пари, намаляваха данъци. Трябва сега да си понесем отговорност точно тука в парламента. А не да върнем бюджета на финансово министерство и да искаме те да ни го представят с 3-процентен дефицит. Това е опит господин Асен Василев да се скрие от провала на финансовата си политика."

   „Длъжни сме с ПП-ДБ да приемем бюджет, ако изчистим разногласията, ще имаме и физически лица“, обяви Борисов по отношение на кандидатите за министри.

   Официален коментар относно изтеклия списък дойде и от Кирил Петков – по думите му имената, които са изтекли от този списък са „слухове“ и ПП-ДБ няма да представят свой проектокабинет по-рано от вторник следващата седмица.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha