Понеделник, 7 Октомври 2024

Производствените цени в някои сектори продължават да растат двуцифрено

Производствените цени в някои сектори продължават да растат двуцифрено
Публикация   28 Апр, 2023   /     akcent.bg   /     436

   Въпреки успокояването на ръста на инфлацията производствените цени в някои сектори продължават да растат двуцифрено на годишна база, показват данните на НСИ.

През март в сравнение със същия месец на предходната година производствените цени нарастват с 2%. По-високи цени са регистрирани при: преработващата промишленост - с 6%, и добивната промишленост - с 2.7%, а намаление се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 7.1%.

В преработващата промишленост значителен ръст на цените е отчетен при производството на:

тютюневи изделия - с 44.9%,
изделия от други неметални минерални суровини - с 31.1%,
дървен материал и изделия от него, без мебели - с 19.9%.

   Намаление е регистрирано при производството на основни метали - с 8.5%.

   Спрямо февруари цените намаляват с 2.2%. Значително намаление е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 9.3%, и в добивната промишленост - с 1.1%, докато увеличение се наблюдава в преработващата промишленост - с 0.9%.

   Ръст на цените в преработващата промишленост е отчетен при: производството на тютюневи изделия - с 34.4%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 5.8%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 4.7


  По-ниски цени се наблюдават при: обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 12.2%, производството на химични продукти - с 2.7%, производството на основни метали - с 2.5%.

   Заводските цени растат с 2.5% на вътрешния пазар на годишна база през март. В промишлеността повишението е с 10.2%, в добивната промишленост - с 3.6%, докато в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е регистрирано намаление - с 6.9%.

   Съществен ръст на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на:

    тютюневи изделия - с 58.5%,
    обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 37.4%, изделия от други неметални    минерални суровини - с 29.4%,
   дървен материал и изделия от него, без мебели - с 27.7%.

   Намаление на цените е отчетено при производството на основни метали - с 10.4%, и при производството на химични продукти - с 0.3%.

   На международния пазар заводските цени намаляват с 1.5% спрямо февруари, а спрямо съответния месец на 2022 г. се увеличават с 1.2%.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha