Понеделник, 20 Май 2024

Необходимо е орязване на разходи в някои администрации, категоричен е икономист

Необходимо е орязване на разходи в някои администрации, категоричен е икономист
Публикация   06:38     28 Апр, 2023 /     akcent.bg   /     230

   Няма да подкрепим Проекта на закон за държавния бюджет за 2023 г., защото категорично се противопоставяме на заложения дефицит от 6,4% от Брутния вътрешен продукт. Това каза икономическият анализатор към Българска търговско-промишлена палата Любомир Левичаров.

  По думите му България трябва да върви по пътя към присъединяване към еврозоната и да се стреми към дефицит под 3%.

   В хода на политическите дебати, ние като координатори на организациите на българските работодатели проведохме срещи с двете водещи коалиции и видяхме тяхното разбиране по отношение на дефицита. Трябва да се вземат комплексни мерки, за да е възможно това да се постигне.  Любомир Левичаров, икономически анализатор към Българска търговско-промишлена палата

  По думите на Левичаров исканията на синдикатите за вдигане на корпоративния данък и увеличаване на ДДС за някои стоки са разбираеми, но в ситуацията, в която се намира държавата тези идеи са твърде рисковани. Промяната в данъчната система може да има много сериозно отражение, категоричен е той.

Според него средства биха могли да се намерят от орязване на разходи – например оптимизация на персонала в някои администрации.

  Завръщането на ставките на ДДС към стандартните за браншовете, за които са намалени е една възможност. Българска търговско-промишлена палата обаче е категорично против да се вдига ставката на хляба. Любомир Левичаров, икономически анализатор към Българска търговско-промишлена палата

   Според Любомир Левичаров подходът трябва да бъде балансиран към цялата бизнес обстановка в страната.

Тагове : разходи , бюджет ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha