Вторник, 14 Май 2024

Борисов към ПП-ДБ: Да ви видим проектокабинета, не е важно с кой мандат ще управляваме

Борисов към ПП-ДБ: Да ви видим проектокабинета, не е важно с кой мандат ще управляваме
Публикация   16:59     25 Апр, 2023 /     akcent.bg   /     261

   На 40-минутна среща с лидерите на ПП-ДБ, председателят на ГЕРБ Бойко Борисов поиска от тях да му представят проектокабинет, за да може партията му да прецени дали да го подкрепи или не. От своя страна Асен Василев определи предложението му като „нестандартно“ и поиска време да се консултира с партийните си органи и след това да вземат крайното решение. "Ако вие представите кабинет, който харесаме, имаме тема за разговор", допълни Борисов, като подчерта, че не е от „особено значение първият или вторият мандат“ ще бъде реализиран, а най-важното е да има редовен кабинет.

   „Нестандартна е ситуацията, затова са и нестандартни предложенията и нестандартни решенията“, заяви още Борисов.

   Съпредседателят на ПП Кирил Петков от своя страна за пореден път каза, че "първият мандат на ГЕРБ не може да бъде подкрепен“. Той каза, че коалицията ПП-ДБ първо ще изчака действията по първия мандат на ГЕРБ-СДС. "Не искаме да изземаме инициативата. Първият мандат е при вас", каза Петков.

   Другият съпредседател на ПП Асен Василев добави, че коалицията ПП-ДБ ще трябва първо да обсъди дали да предложи проектокабинет преди да дойде втория мандат. Той дори заговори за евентуална обща правителствена програма.

   “Това, което и в миналото Народно събрание, така и сега – по политики сме готови да говорим, бюджетен дефицит от 3% е възможна цел, която трябва да бъде постигната. Има и други секторни политики в енергетиката, както и правосъдната реформа и службите. Отзовахме се на тази среща, за да говорим по тези въпроси“, допълни той. 

   Борисов отново взе думата и декларира: "С господин Петков сме си простили, така че нищо в нашите взаимоотношения не възпрепятства, каквото и да е било, да свършим хубава работа. Ако вие предлагате кабинет и ние го харесаме, това е друга тема на разговор. Ако сте водили разговори с другите партии и това също трябва да ни го кажете".

          Бюджетни сметки

      “Отиването на нови избори ще доведе до същата ситуация. Следващата важна тема е да използваме времето да поемем ангажимент към приемането на бюджет с 3% дефицит. Трябва да го направим заедно и да бъдем отговорни", обяви в началото на срещата Бойко Борисов. Според него, ако това не се случи, "след 14 юни ще настанат недобри неща за България". 

От своя страна Кирил Петков му отговори, че по темата за "политики винаги сме били готови да говорим, без да се вдигат данъците и без да се съкращава социалната програма, съвсем възможна цел, има и други секторни политики, енергетика, правосъдната реформа, както и службите". 

   Борисов дори предложи между двете коалиции да бъде сформирана комисия, която да даде общи предложения по проектобюджета на служебния кабинет.

   Асен Василев посочи, че е добре да се работи с Министерството на финансите, за да се "поправят някои непълноти в бюджета, който е представило". Василев настоя настоя да се огледат дивидентите на държавните предприятия. Според него трябва да се провери капиталовата програма. Разходите за издръжка на ведомствата са вдигнати с над 40%, а те вече са били вдигнати при кризата с енергията, каза той.

   Виждаме много сериозни харчове за капиталова програма, заяви Василев, изразявайки притесненията си от това.

   Томислав Дончев (ГЕРБ) посочи, че от утре трябва да започне работа по бюджета. Според него това ще "изисква да се направят тежки реформи", за които е нужно стабилно мнозинство, което да ги подкрепи. "Политики можем да развиваме, само когато има правителство. Ако няма правителство в този парламент, той се разпуска след два месеца", каза още той.

   Вчера стана ясно, че президентът Румен Радев няма да бърза с връчването на първия мандат за съставяне на правителство. Вместо това той дава време на парламента да приеме важни закони.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha