Понеделник, 13 Май 2024

Пламен Димитров: Спестяванията намаляват драматично

Пламен Димитров: Спестяванията намаляват драматично
Публикация   19:21     23 Апр, 2023 /     akcent.bg   /     268

   "Вдигането на доходите е неотменимо. Не е възможно да се забави, независимо с какви аргументи. Ако това не се случи, смятам, че ще има доста сериозни сътресения в много сектори и социално напрежение".

   Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров пред БНР.

   По думите му пък средствата за издръжка на живота продължават да растат - вече с близо 15% на годишна база. "Средната работна заплата изостава. Тя не се увеличава с около 13%, както отчита НСИ навсякъде. На места е под 10% увеличението. На места е малко повече от средното. Като цяло доходите изостават от ръста на цените, особено ако говорим за цените в малката кошница от 20 стоки и услуги", посочи той. Най-зле са заплатите в публичния сектор - там са 8-9-10%, изтъкна той.

   Шефът на КНСБ каза още, че определени стоки и услуги са 2 пъти по-евтини в Испания, като даде пример с яйцата и обясни тази разлика със спекула. "Не е възможно това да бъде обяснено чисто пазарно", подчерта той.

   Синдикалистът смята, че макар държавата да се опитва да предприеме някакви мерки, не успява да се пребори със спекулативното нарастване на цените. Той обясни, че забавеният ръст на цените означава, че цените продължават да се повишават, но с по-слаби темпове.

   Спестяванията намаляват драматично, заяви също Пламен Димитров. "3/4 от всички спестявания в банковата система са до 5000 лв., като 55% са до 1000 лв. и те през последните 10 месеца масово се теглят и изчезват. Освен това нараства и тегленето на бързи и потребителски кредити до тези суми - 1000-2000 лв.", отбеляза той.

   Пламен Димитров коментира и държавния бюджет за текущата година. "Евентуалното залагане за половин година на данък за свръхпечалбите през второто шестмесечие на 2023 г. е оценено на 2,4 млрд. лв. допълнителни приходи. Затягането и връщането на ставките по ДДС е оценено също на половин милиард. Увеличение на 15% на корпоративния данък за цялата година би трябвало да даде 2,310 млрд. допълнителни приходи", обясни той. Според президента на КНСБ трябва да се намалят с 6 млрд. лв. разходите, или да се намерят 6 млрд. допълнителни приходи, или по малко от двете. Той посочи, че една част от тези 6 млрд. трябва да бъде намерена през приходната част, но в разходите имало две големи пера, които са необясними. Пламен Димитров е уверен, че има буфери, които могат да балансират бюджета.

   По думите му с увеличението на пенсиите през 2022 г. годишната инфлация е компенсирана. С увеличението на пенсиите от 1 юли ще се компенсира около 2/3 на годишна база инфлацията за 2023 г., каза той.

   След 1 май ще предложим конкретна приходна и разходна част на бюджета, обяви Пламен Димитров и уточни, че предложението ще е свързано с повече разходи за заплати и с премерени и преструктурирани приходи от данъци.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha