Неделя, 3 Декември 2023

Традиционният велопоход Русе-Гюргево под наслов "Помни героите!" се проведе в съботния ден

Традиционният велопоход Русе-Гюргево под наслов
Публикация   16:42     23 Апр, 2023 /     akcent.bg   /     174

   При значителен интерес от страна на велосипедистите в Русе премина XV издание на традиционния велопоход по маршрут Русе-Гюргево, организиран от ВМРО и сдружение "Вело Русе". В съботния 22 април около 250 участници се качиха на велосипедите, за да се включат в проявата под наслов "Помни героите!", посветена на 147-годишнината от Априлското въстание и подвига на четата на Христо Ботев.

   Слънчево и топло време съпроводи близо петчасовата трансгранична инициатива. В 10 часа на сборния пункт за тръгване пред Пантеона на възрожденците освен русенски велосипедисти се явиха и любители на велоспорта от Пловдив и Варна. Преди старта всички участници във велопохода получиха задължителните инструкции за движение по маршрута от председателя на сружение "Вело Русе" Кольо Пазарджиев.

   Велоколоната по традиция бе поведена от Искрен Веселинов - настоящ съпредседател на ВМРО и Иво Пазарджиев - председател на ОбС-Русе. Сред организаторите бе и областният председател на ВМРО - Русе Галин Григоров. Координатор на събитието бе общинският съветник от ВМРО Траян Тотев. 82-годишният Петър Симеонов се оказа най-възрастният участник, за него това бе поредна десета година включване в спортната инициатива. Най-младият велосипедист бе Александър Генчев от Русе, който миналата година за първи път с велосипеда си преодоля маршрута. Най-малкият участник във велопохода - петгодишният Аспарух Димитров, премина разстоянието във велобагажника на майка си, с любопитство следейки случващото се по трасето.

   След като премина през ГКПП Дунав мост-Гюргево, колоната се отправи към пристанището на румънския град. Там пред паметната плоча, поставена на мястото, откъдето през май 1876 г. четниците на Христо Ботев се качват на кораба "Радецки", участниците във велопохода почетоха паметта на героите от Априлската епопея с поднасяне на венец, а Искрен Веселинов се обърна към присъстващите с емоционално слово. Паметната проява уважи с присъствието си кметът на град Гюргево.

   "Почти всички членове на Гюргевския революционен комитет, много от участниците в бунтовните Априлски събития, самият Ботев и голяма част от четата му са хора, ненавършили дори 30 години. Мнозина от тях имат семейства, но изоставят тях, своите занаяти и успешна търговия, като правят това в името на един идеал, обединяващ българската нация  - идеала за Освобождение, идеала за собствена държава в равноправие с другите народи. В Ботевата чета има над 16 участници, родом от земите, които днес се наричат Република Северна Македония, и тези хора се включват в българското националноосвободително движение не като чужденци или някакви външни участници, а като хора българи, желаещи със собствени сили да си извоюват свободата!" - посочи Искрен Веселинов.

   Крайната точка на велопохода бе паметната плоча в района на пазарния площад в Гюргево, отбелязваща мястото на дома, в който е заседавал Гюргевския революционен комитет, приел решението за Априлското въстание. Преди да възложи цветя на признателност, председателят на ОбС-Русе Иво Пазарджиев в кратко слово напомни, че румънската земя и румънската държава в онези години са дали на революционната ни емиграция радушен и безопасен прием, така че българските хъшове и революционери да се подготвят за организирано освобождение на Отечеството ни. 

   Велопоходът Русе-Гюргево е ежегодна спортна инициатива в памет на героите от Априлското въстание и Ботевата чета. Русенските любители велосипедисти с желание се включват в патриотичната проява, създадена по идея на ВМРО-Русе преди повече от петнадесет години. Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha