Трябва или да се вдигат данъци, или да се отложи влизането в Еврозоната. Предстоят трудни политически решения, които изискват отговорност от партиите.

   Това казаха представители на ГЕРБ на брифинг с журналисти в централата на партията.

   По думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов дългът на страната ще стане 70 млрд. лева до 2025 г. Той обвини коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“, че „карат по инерция, все едно отново сме на избори“.

   Борисов подчерта, че по времето на неговото управление България стана член на валутно-курсовия механизъм ERM II и банковия съюз, докато сега страната не покривала критериите за приемане на еврото.

   „В деня, в който Радев излезе с вдигнат юмрук, ние ви вкарахме в чакалнята на Еврозоната и в банковия съюз, коментира Борисов. От всички изпълнени критерии, сега няма нито един изпълнен критерий“, каза лидерът на ГЕРБ.

    В деня, в който Радев излезе с вдигнат юмрук, ние ви вкарахме в чакалнята на Еврозоната и в банковия съюз.Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ

„Има 3 основни извода - вдигане на данъци, ако още е 6,4% дефицитът, забравяме за еврозоната. Второто лечение се казва Симеон Дянков – постна пица, рязане на разходи. Ако и това не се направи, отиваме на третия вариант, никоя партия не поема отговорност, догодина стават 30 млрд., по-догодина 70 млрд. дълг, това са цифрите. И затова се обръщам към всички най-добронамерено, следва отговор на въпроса ние ще гласуваме ли таван на лимита на външния дълг, след всичко, за което съм предупреждавал“, коментира Борисов.

   Той попита дали има храбри политици, които ще защитят държавата си и да споделят отговорността за управлението на държавата.

   Лидерът на ГЕРБ отрече да се е виждал с американския посланик и да е разговарял с него за сформирането на правителство.

   Много ни изненадва на фона на тези уж добронамерени разговори и общи стратегии, които заедно чертаем, вече днес темата е друга - отново нашите колеги от ПП-ДБ се връщат към мантрата за корупцията, че искат от ГЕРБ да се разграничава от някакви модели, а е то го моделът – той беше стабилност, предвидимост, сигурност, икономиката, по границата нула мигранти. След повече от 2 г. какъв е моделът – миграция, инфлация.   Десислава Атанасова, ГЕРБ

   „Приехме, че ще работим върху определени приоритети – над 30 закона, не са лишени от съдържание, обсъждали сме някои от тях детайлно. Имаме спорове по законодателните техники, включително относно логиката на самите закони и тяхното навременно приемане. Нямаме спор, че е нужно работещо Народното събрание, което да взима решения и да излъчи правителство“, каза още Десислава Атанасова.

   От ГЕРБ подчертаха още, че ставаме свидетели на спирала т дългове, никакви инвестиции, спрени програми, липса на гласуван План за възстановяване и устойчивост.

   По думите на Делян Добре ситуацията е драматична.

„Две години веселата компания на Промяната поръчваха, сега дойде сметката. Ситуацията е драматична. Решения може да се намерят ако има много голямо мнозинство в парламента и се вземат непопулярни решения“, каза той.

   По думите на Красимир Вълчев парите за образование са намалени на фона на общите държавни разходи.

   „Много ясно се вижда разликата между нас и тях с този проектобюджет. Огромна дупка в бюджета и образованието. Сега за съжаление заедно трябва да търсим възможности как да се справим, за да не затъне държавата ни окончателно в популизъм и липса на перспектива“, посочи Десислава Атанасова.