Сряда, 21 Февруари 2024

В Русе ще се проведе първият за България 24-часов ултрамаратон

В Русе ще се проведе първият за България 24-часов ултрамаратон
Публикация   18:44     19 Апр, 2023 /     akcent.bg   /     258

   На 22 април /събота/ от 12 ч. на Градския стадион в Русе ще стартира ултрамаратонът „Дунав 24 ч. бягане“. Участие са заявили над 80 атлети от 5 държави – България, Румъния, Франция, Ирландия и Украйна.

   Това стана ясно на днешната пресконференция, в която се включиха кметът Пенчо Милков, лекоатлетът и организатор на събитието Вихрен Иванов и президентът на Спортен лекоатлетически клуб „Дунав“ Евгени Игнатов. Първият за България 24-часов ултрамаратон на писта се организира с подкрепата на Община Русе.

   „Състезания от такъв тип и с толкова силно международно участие не са само поле за изява на лекоатлетите, а и възможност Русе да бъде видян и заобичан от много хора“, каза кметът Пенчо Милков. Той допълни, че 2023 година е много силна за спорта в града заради предстоящата Световна купа по кану-каяк маратон в началото на юни и спортната проява на открито, която ще се проведе през септември при езерото Липник в с. Николово с участието на спортни клубове по ориентиране, триатлон и драконови лодки от 10 държави.

   Дисциплините, в които ще се състезават атлетите в събота, са индивидуално: 6, 12 и 24 часа. Ще има засичане на 50 км, 100 км и 100 мили, както и щафета от трима състезатели по 2 ч. 

   Ултрамаратонът ще приключи на 23 април в 12 ч., когато ще бъдат наградени най-добрите лекоатлети.

   Община Русе ще предвиди средства от бюджета си за геодезически измервания на определени дистанции в откритите градски пространства като Централна градска част и двата парка, за да могат да се осъществяват маратони и извън стадионите. Целта на подобна инициатива е повече хора да могат да се докоснат до спорта, както и популяризиране на Русе.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha