Четвъртък, 9 Май 2024

Избраха Росен Желязков от ГЕРБ за председател на парламента

Избраха Росен Желязков от ГЕРБ за председател на парламента
Публикация   15:47     19 Апр, 2023 /     akcent.bg   /     211

По-късно депутатите единодушно избраха и заместник-председателите на събранието

   Росен Желязков от ГЕРБ е председателят на 49-ото Народно събрание. Той бе избран след едночасова разгорещена дискусия в пленарната зала с гласовете на 136 народни представители. Те бяха от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ и „Има такъв народ“.

   Против нямаше, а 94 се въздържаха.

   „Не е момент за патос и тържество. Всички осъзнаваме отговорността и в този момент се очаква ние да работим за сигурност, справедливост, стабилност. Тези очаквания предпоставят ние да знаем и да водим процесите в посока, която отговаря на девиза на тази сграда“, каза кратко Росен Желязков, преди да смени Вежди Рашидов на председателското място.

По-рано той бе представен от Десислава Атанасова: „Смятам, че всички познавате г-н Росен Желязков и като колега, и като добър юрист и като добър администратор“.

           Първо Желязков, после Никола Минчев

   Тя припомни постигнатата във вторник договорка, че Желязов ще остане на поста три месеца, след което – ако животът на парламента продължи – той ще бъде сменен с представител на „Продължаваме промяната – Демократична България“. Най-вероятно това ще бъде Никола Минчев, стана ясно преди началото на днешното заседание.   

  На същия принцип ще се ротира и председателят на правната комисия.

   Атанасова призна, че подобен ангажимент няма как да бъде закрепен с решение на Народното събрание. Той „е израз на добронамерен тон между двете политически групи и разчитаме, че ще се спазва, както от страна и ГЕРБ-СДС, така и на ПП-ДБ“, обясни Атанасова.

    По-късно депутатите единодушно избраха и заместник-председателите на събранието. Това ще бъдат Росица Кирова от ГЕРБ, Никола Минчев от ПП-ДБ, Цончо Ганев от „Възраждане“, Филиз Хюсменова от ДПС, Кристиян Вигенин от БСП и Андрей Чорбанов от ИТН.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha