Четвъртък, 16 Май 2024

Бюджет, План за възстановяване, енергетика – Мика Зайкова „подреди“ приоритетите на 49-ото НС

Бюджет, План за възстановяване, енергетика – Мика Зайкова „подреди“ приоритетите на 49-ото НС
Публикация   09:23     19 Апр, 2023 /     akcent.bg   /     268

„Според мен първо трябва да се заемат с бюджета. Второ – със законите по Плана за възстановяване, защото отдавна вече мина пандемията, а фактически тези пари са за това. И най-вече, трябва да спасим българската енергетика.“

Така икономистът и бивш депутат Мика Зайкова „подреди“ в студиото на Euronews Bulgaria приоритетите на 49-ото Народно събрание.

            Ето какво още каза тя:

Все си мислех, че моят колега Вежди Рашидов ще стане председател на Народното събрание, но слава Богу, са се разбрали.

Разбрали са се за председател, но тази история за ротационен председател за мен е малко учудваща. Консултирах се с юристи и те казаха, че това е противоконституционно. Но както и да е – това Народно събрание едва ли ще продължи повече от три месеца.

Редно е първата политическа сила да излъчи председател, този спор няма никакъв смисъл. Отлагането има смисъл, защото все пак се разбраха за законодателната програма.

Съдебната реформа – не само според мен, но и според много моли колеги юристи – не е работа за два или три месеца. Не мисля, че ако г-н Гешев бъде сменен от „г-н Пешев“, ще се случи нещо.

Те нямат намерение сега да приемат бюджет. Десислава Атанасова каза, че ще приемат бюджет, ако има правителство.

ГЕРБ ще бъдат подкрепени сигурно от ИТН – защото те се държат най-адекватно в този парламент. Сигурно от ДПС, при известни условия. От „Възраждане“ – не. Но пак не им стигат. Значи, ключът е в Корнелия Нинова - дали БСП ще подкрепи едно такова правителство? Никой не може да каже в момента. Но бюджет трябва да има. По простата причина, че продължаването на 1/12 не може да реши проблемите, които стоят в момента, пред този бюджет.

Това, което сега предлага г-жа Велкова – ръст на БВП от 1.8% - другите финансови институции не го подкрепят.

Който си мисли, че инфлацията ще стане 2% до края на годината, жестоко се лъже. За да се намали инфлацията до нормалните ѝ нива, ще отнеме няколко години. До края на 2023 г. тя няма да стане дори едноцифрена. 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha