България ще забрани вноса на зърно от Украйна Полша и

България ще забрани вноса на зърно от Украйна Полша и
Публикация   15:38     16 Апр, 2023 /     akcent.bg   /     367

Унгария първи прибегнаха към крайната мярка

    България обмисля забрана за внос на украинско зърно, каквато вече обявиха Полша и Унгария, съобщи в Пловдив министърът на земеделието Явор Гечев, цитиран от БНР.  

   "   Трябва да се запазят и българските интереси, още повече че когато две от държавите реагират по този начин, то ако ние не реагираме по сходен, натрупванията на българска територия може да станат още по-големи, тъй че работим. Утре чакам докладите за правните основания на практика, на които са го наложили колегите. Работим в тази насока, ще имаме комуникация с министъра на икономиката, защото той е ресорният министър по отношение на този тип мерки. Предполагам, че във вторник ние вече, събирайки цялата информация, ще има комуникации с президента, който пряко има ангажименти в тази ситуация, тъй че е въпрос на време". 

    Министър Гечев припомни, че още през септември страната ни е поискала реакция от Брюксел, а преди дни е провел онлайн разговори със свои колеги от шест държави.

    Правителствата на Полша и Унгария забраниха вноса на храни и зърно от Украйна, за да защитят местния селскостопански отрасъл, предаде Ройтерс.

   Снощи първо Полша забрани вноса от Украйна. Лидерът на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински съобщи за решението след съвместна среща с премиера Матеуш Моравецки, земеделския министър и фермери в североизточна Полша. "Правителството взе решение да забрани вноса в Полша на зърно, но и на десетки видове храни. Не мога да изброя всички, те са описани в наредбата. Списъкът започва със зърното и завършва с медни продукти", обяви днес Качински, предаде Ройтерс. До тук се стигна въпреки че на 5 април украинският президент Зеленски посети Полша и се опита да успокои полските производители, като заяви, че е намерено решение на кризата.  "Намерихме изход, не може да има усложнения между толкова близки партньори и истински приятели като Полша и Украйна", каза Володимир Зеленски. 

   По-късно тази вечер и унгарското правителство реши да спре храните и зърното от Украйна, като не предостави подробности кога забраната ще влезе в сила, а само поясни, че целта й е да се избегнат сериозни щети за местните фермери.

   В писмо до Европейската комисия миналия месец премиерите на пет източноевропейски държави заявиха, че мащабите на увеличението на продукти, като зърно, яйца, пилешко, захар и маслодайни култури са безпрецедентни и че трябва да се обмисли може би въвеждането на мита върху украинския селскостопански внос. Въпросните пет страни бяха България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия.

                             ЗАБРАНА И ЗА ТРАНЗИТА

   Полската забрана за внос на украинско зърно и други храни ще се отнася и за транзита на тези продукти през страната, съобщи днес министърът на развитието и технологиите. "Забраната е пълна, включва и забрана за транзит през Полша", обяви Валдемар Буда в Туитър, допълвайки, че ще бъдат проведени преговори с украинската страна за създаване на система, която ще осигури преминаване на стоки през Полша, но не и достигането им до местния пазар.

   Украинското министерство на аграрната политика настоя вчера, че полската забрана противоречи на съществуващите споразумения за износ, и призова за преговори за разрешаване на проблема.

   Според медии в Киев утре украински и полски министри ще се срещнат в Полша, за да обсъдят транзитното споразумение. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha