Вторник, 14 Май 2024

Борисов пак настоя за правителство с новата коалиция, но и заговори за избори през юли

Борисов пак настоя за правителство с новата коалиция, но и заговори за избори през юли
Публикация   07:01     12 Апр, 2023 /     akcent.bg   /     314

    Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов отново настоя за коалиция с "Продължаваме промяната - Демократична България", въпреки че преди дни получи общ отказ от новата коалиция. От изказването му пред избраните за депутати, излъчвано на живо в профила му във "Фейсбук", се разбра, че Борисов допуска през юли да има нови парламентарни избори, шести поред за около две години.

   Пред избраните за депутати Борисов обяви решението на ръководството на партията, според което кандидат за председател на парламента ще бъде отново Росен Желязков, а за заместник ще бъде номинирана Росица Кирова. Председател на парламентарната група на ГЕРБ ще бъде отново Десислава Атанасова, нейни заместници ще са Деница Сачева, Теменужка Петкова и Румен Христов. Тоест Борисов ще бъде редови депутат от парламентарната група на ГЕРБ.

               Завоят на Борисов

  Преди почти седмица Борисов заяви, че предпочита да направи коалиция в "Продължаваме промяната- "Демократична България", но каза че има и други варианти. Ппредседателят на ГЕРБ изрази мнение, че по-скоро други опции мнозинство за редовно правителство след вота на 2 април няма, освен ако "Възраждане" и/или БСП не сменят позициите си за войната на Русия в Украйна, за мястото на България в Европейския съюз, за преговорите на Северна Македония за присъединяване към ЕС

    Без нас правителство не може да има

         "ДПС са готови да управляват винаги. Оставаме ние и колегите от "Продължаваме промяната - Демократична България". Най-лесно е да искаш да контролираш, а някой друг да работи. Очаквам в следващите дни повече разум и мъдрост от политическите партии, в противен случай отиваме на избори, без бюджет", каза Борисов.

              Как да стане?

Стана ясно, че като цяло според Борисов "Продължаваме промяната - Демократична България" трябва да се съгласи на коалиция с ГЕРБ заради сходните им възгледи по външнополитически въпроси. Заявка за законови промени, които да позволят смяната на главния прокурор, за каквото отдавна желаните за коалиционни партньори настояват, не беше дадена.

"Единственото стабилно, дългосрочно правителство е между двете големи коалиции. По същество ние имаме еднакви виждания", смята обаче председателят на ГЕРБ.

"Самоконтролът в подобно правителство между партиите е най-голям гарант за превенция срещу корупцията", заключи Борисов. В типичния си стил председателят на ГЕРБ раздаде постове и заяви готовност съпредседателя на "Продължаваме промяната" Асен Василев да "го сложим да контролира" евентуални строежи на магистралите "Хемус" и "Струма".

   Или правителство и бюджет, или избори?

"Заклинанията, че не може да има правителство без този или онзи, допълнително влошават икономическата криза. Ако няма редовно правителство, не може да има и бюджет", каза Борисов. Той повтори заявката си, че докато няма съгласие около кабинет, партията му няма да гласува за финансите на държавата за 2023 г.

   Служебното правителство вече даде заявка, че ще внесе проект до края на април, в който се очаква да са заложени увеличения на заплати в администрацията, на учителите, както и повишаване на пенсиите, но и някои данъчни промени - като отпадане на намалената ставка на ДДС за някои сектори и облагане на свръхпечалбата на всички бизнеси еднократно.

   "Какво би се случило, ако се отвори бюджет и го натоварим с още няколко милиарда. Какво би се случило, ако всяка партия, за да излезем пак през юли на избори, вкара в бюджета това, за което е обещавала? Ще стане катастрофа", каза Борисов.

            Защо избори през юли?

В изявата си Борисов не даде заявка дали, ако при гласуването в парламента на правителство с мандат на ГЕРБ, партията му е склонна да подкрепи кабинет на "Продължаваме промяната - Демократична България". Новата коалиция ще получи втория мандат (ако се стигне до него) от президента Румен Радев.

   Посочвайки обаче юли, като месец за шести парламентарни избори поред, може да се смята, че Борисов не смята ГЕРБ да подкрепи мандат на новата коалиция.

Президентът пък вече даде знак, че този път няма да разтяга конституционната процедура с партиите по консултации с партиите и връчването на мандатите за съставяне на правителство, които са общо три. Първите два Румен Радев дава на двете най-многочислени парламентарни групи. Кой да получи третия решава президентът.

   За да има избори през юли, трябва и трите мандата да са се оказали неуспешни до края на май, тъй като по закон между разпускането на парламента и датата за нов вот трябва да има два месеца.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha