Неделя, 3 Декември 2023

Три дни истинско и българско на Националния събор на овцевъдите край Петропавловския манастир!

Три дни истинско и българско на Националния събор на овцевъдите край Петропавловския манастир!
Публикация   13:42     10 Апр, 2023 /     akcent.bg   /     192

   Съборът ще събере на едно място професионалистите в бранша, почитателите на народния бит и творчество, любителите на здравословните фермерски храни и на старовремските кулинарни традиции. Трите дни ще са истински празник на българското със запомнящи се преживявания и незабравими емоции за цялото семейство.       

   Гергьовски курбан, демонстрации на старовремска кухня в шоуто „В търсене на изгубения вкус“,чевермета, разнообразни кулинарни зони, изложение на занаяти, народни веселби, вечерни концерти с български ритми и нестинари очакват посетителите на събора.

  Етно възстановката „ЧифликЪт“ ще предложи неповторими преживявания за цялото семейство с интерактивни музейни експозиции,  свързани с овцевъдството, пресъздаване на стари къщни занаяти, обреди, обичаи  и мобилни арт работилници.

  За единадесети път в рамките на събора ще се проведе и Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“. На две сцени любителски формации и изпълнители ще представят фолклор от всички етнографски области на страната, а запалените по българските народни ритми ще могат да се забавляват в хоротеки край манастира.

   За малките посетители на събора ще има специална Детската  творителница с различни арт работилници, пленери и образователни игри.

   Организатори на събора са Фондация „Наследство в бъдещето“, Сдружение „Национален събор на овцевъдите в България“, Сдружение „Национална овцевъдна и козевъдна асоциация“, Сдружение „Развъдна асоциация за млечни овце“, със съдействието на Община Лясковец, Община Горна Оряховица, Община Велико Търново и с подкрепата на Министерството на земеделието на Република България.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha