Вторник, 14 Май 2024

Безкръвно премахване на тумори на черния дроб извършиха днес за първи път в Медика кор

Безкръвно премахване на тумори на черния дроб извършиха днес за първи път в Медика кор
Публикация   20:19     04 Юли, 2012 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     870

3-ма пациенти получиха шанс за по-дълъг и с по.добро качество живот

   За първи път днес в клиниката на Медика кор в Русе бе извършено лечение чрез трансартерална химиоемболизация. Трима пациенти- две жени на 58 и на 78 години и мъж на 69 години бяха оперирани за тумор на черния дроб вследствие на   метастази от дебелочревен карцином. По безкръвен начин се атакуват и запушват артериите, които кръвоснабдяват туморните образования и предизвикват тяхното унищожаване.

   Екипът лекари работи под ръководството на полския специалист д-р Адам Запазник, д-р Кшиштов Коциолег, д-р Чавдар Бъчваров от УМБАЛ „Св. Екатерина” – Варна и д-р Валентин Кръстев от Медика кор.

   Полският специалист даде висока оценка за качествата и представянето на д-р Кръстев по време на съвместната операция и изрази убеденост, че може успешно да провежда такива процедури.

Около 300 души са пациентите в България, които може да се възползват от това лечение. При 40 на сто от тях се допуска удължаване на живота. Преди днешната операция от 70 потенциални пациенти и още 20 с първичен тумор на черния дроб след отсяване до това лечение може да бъдат допуснати 6 или 7 души, обясни шефът на Онкодиспансера д-р Кожухаров.

  

   Акцент върху това лечение бе поставен върху ранната диагностика. Ако веднага след операция се установи наличието на разсейки, продължителността на живот е значително повече.

В случая трябва да се отбележи, че не само удължаването на живота е в основата на това лечение, а и качеството на живот. Говори се за период от 16 до 48 месеца, което се постига с максимално висока доза химикотерапевтик при минимален страничен ефект, обясни д-р Кръстев.

Предстои на пациентите да бъде извършена още една интервенция и след около месец скенер да отчете състоянието им.

 

     Инициативата на Медика кор за това ново за България лечение се поема и финансира от клиниката и от корпорацията Терумо /Япония/, доставчик на перлите. След като бъдат извършени 10-на операции, резултатите от които ще бъдат обобщени, ще се кандидатства за финансиране на тази дейност или по клинична пътека, или с други публични средства, обясни шефът на клиниката д-р Кирил Панайотов.

В повечето такива случаи пациентите, които се нуждаят от това лечение, са боледували дълго или са социално слаби, обясни д-р Коциолег. Затова според него е наложително намеса на държавата.      



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha