Четвъртък, 9 Май 2024

Първан Симеонов, социолог: Правителството трябва да има експертна формула

Първан Симеонов, социолог: Правителството трябва да има експертна формула
Публикация   08:47     10 Апр, 2023 /     akcent.bg   /     341

   "Правителство, каквото и да е, трябва да има някаква експертна формула, ако може да се случи изобщо.“ Такова мнение сподели Първан Симеонов, социолог от „Галъп Интернешънъл“.

    Ето какво още каза той:

   Започваме пак да се питаме въпроси като ще бави ли президентът, как ще се държат партиите, ще си говорят ли и т.н. и т.н. Въртим се в кръг малко.

   Големият въпрос е Борисов като победи с 50 000 гласа, има ли легитимността да направи "хартиената коалиция", както ги наричат с ДПС и БСП.

   Първото изявление на ИТН, което слушах беше, че червените им линии, които бяха преди такива, вече не са това, което бяха.Така че те може би ще са доста гъвкави.

   Струва ми се, че ПП-ДБ загубиха от момента, в който започнаха да влизат в обяснителен режим на тема "цени". И загубиха от обясненията, когато започна да се мисли за правителство с ГЕРБ.

   Но фактът е, че ПП-ДБ се готвиха да говорят от висотата на първия мандат.

   Вторият мандат пък, ако отиде при тях, Борисов вече каза, че няма да подкрепи правителство в което не участва.

   Слави Трифонов доста удобно влезе в парламента. По всяка вероятност е и покрай подписката за своя референдум за президентска република. Но според мен той би желал да се реваншира. И е голяма вероятността да иска третия мандат и да го получи.

   За БСП също е възможно да получи третият мандат. Социалистите могат да бъдат с ПП-ДБ, могат да бъдат и техен противник, освен това те вече са в състояние в което много скрупули са паднали, така че ще се търси просто някаква формула за участие във властта.

   Има много вероятности за правителство, но нито една възможност не е особено красива.

   При едни нови избори ПП-ДБ ще продължат да падат. В поредица от избори като започнеш да губиш, продължаваш да губиш и обратното. Така изглежда ситуацията.

   Aко народните представители тръгнат да правят промени в Конституцията и изземване на функции на президента ще сбъркат.

   Импийчмънт на президента също би било колосална политическа грешка. Но не чувам Борисов да е "за". Това би било героизация на президента.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още