Неделя, 3 Декември 2023

В Ново село пресъздадоха атентични обичаи и практики по обработване на вълна

В Ново село пресъздадоха атентични обичаи и практики по обработване на вълна
Публикация   06:58     10 Апр, 2023 /     akcent.bg   /     243

   С демонстрации на занаяти, творчески работилници, много танци и музикални изпълнения на читалищни колективи жителите на Ново село отбелязаха празника, посветен на  пресъздаването на атентични обичаи и практики по обработване на вълна.

   Събитието бе организирано от местното народно читалище “Надежда – 1908”, а специален гост на тържеството бе зам.-кметът на Община Русе Енчо Енчев.

   “Днешният празник е прекрасна възможност да бъде показана част от богатата духовност и традиции на българския народ, както и да бъде демонстрирана силата на нашия фолклор, който ни връща към корените и ни напомня кои сме”, каза в приветственото си слово Енчо Енчев.

 Присъстващите на събитието станаха свидетели на пране, сушене, чепкане, предене и боядисване на вълна и тъкане на прав стан. В експозицията беше подредена изложба на картини, изработени от вълна, а етнографска сбирка представи местния бит и култура.

   В танцовата и музикална програма участие взеха самодейните колективи на читалищата от Ново село, Мечка, Чилнов, Долно Абланово, Тетово, Бъзън, Червена вода, Хотанца и град Сливо поле, както и местните групи за народни танци и песни от ДГ ”Роза” и ОУ ”Г.С.Раковски”.

   Празничното събитие се реализира по проект “Вълнена багрилница - руно и игрилница” с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по “Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество”.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha