Вторник, 14 Май 2024

,,Фрийдъм хаус": България има проблем с политическата корупция

,,Фрийдъм хаус
Публикация   08:20     07 Апр, 2023 /     akcent.bg   /     180

   България е определена като "свободна" държава в годишния доклад за глобалната свобода на американската неправителствена организация "Фридъм хаус", макар резултатът да е много по-нисък в сравнение с развитите европейски страни.

   В доклада държавите са с комплексна оценка, съставена от два показателя - политически права и граждански свободи. Максимално възможната обща оценка е 100, както българската е 79. Това е по-близък резултат до по-развитите демократични държави в Африка и Южна Америка, отколкото до държавите от Западна Европа.

   Оценката за свободата на политически права в България е 33 от възможен максимален резултат - 40, а за граждански свободи оценката е 46 от 60.

   "България продължава да се бори с политическата корупция и организираната престъпност.

   Докато медийният сектор остава плуралистичен, концентрацията на собственост е нарастващ проблем. Журналистите понякога се сблъскват със заплахи или насилие по време на работата си. Етническите малцинства, особено ромите, са изправени пред дискриминация. Въпреки недостига на финансиране и други пречки, групите на гражданското общество са активни и влиятелни", се казва в оценката на "Фрийдъм хаус" за България.

   В доклада се посочва, че множество партии се конкурират в българската демократична система, а през последните десетилетия е имало прехвърляне на властта между съперничещи партии.

   В глобален контекст "Фрийдъм хаус" посочва, че свободата по света намалява за 17-а поредна година. За руската инвазия се казва, че е довела до ужасяващи нарушения на човешките права в Украйна.

   "През изминалата година най-сериозните пречки пред свободата и демокрацията бяха резултат от войни, преврати и атаки срещу демократичните институции от страна на нелиберални управляващи. Авторитарният режим в Русия започна пълномащабно нахлуване в Украйна, за да осуети трудно постигнатия демократичен напредък на тази страна. Нови преврати и други опити за подкопаване на представителното управление дестабилизираха Буркина Фасо, Тунис, Перу и Бразилия", напомня организацията.

   "Борбата за демокрация може би наближава повратна точка", се казва в доклада. "Фрийдъм хаус" пише, че държавите, в които положението се е влошило са малко повече от тези, в които се е подобрило. В предишни години е имало много по-голям брой държави, в които ситуацията се е влошавала, което е знак за оптимизъм.

   През изминалата година 34 държави са отбелязали подобрения в областта на състоянието на демокрацията, а броят на държавите със спад е 35. Това е най-малкият спад, който е регистриран през последните 17 години.

   "Въпреки че авторитарните сили остават изключително опасни, те не са непобедими. Събитията през 2022 г. показаха, че автократите далеч не са безпогрешни и техните грешки дават възможност за изява на демократичните сили. Последиците от корупцията и съсредоточаването върху политическия контрол за сметка на компетентността разкриха границите на авторитарните модели, предлагани от Пекин, Москва, Каракас или Техеран. Междувременно демократичните съюзи демонстрираха солидарност и енергичност", се казва в доклада.

   В доклада се съдържа и глобална карта на страните по света, в които държавите, дефинирани като свободни, са оцветени със зелено, докато несвободните и частично свободните страни са оцветени са оцветени съответно с лилаво и с жълто.

   Когато през 1973 г. "Фрийдъм хаус" публикува първото издание на своето глобално проучване, едва 44 от 148 държавите, включени в него, са оценени като свободни. Днес 84 от 195 държави са свободни.

   "През последните 50 години консолидираните демокрации не само излязоха от дълбоко репресивна среда, но и доказаха, че са забележително устойчиви пред лицето на нови предизвикателства. Въпреки че демократизацията се забави и срещна трудности, обикновените хора по света, включително в Иран, Китай и Куба, продължават да защитават правата си срещу авторитарните посегателства, се констатира в документа", твърди организацията.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha