Четвъртък, 16 Май 2024

Има риск с процедура за свръхдефицит за еврозоната

 Има риск  с процедура за свръхдефицит за еврозоната
Публикация   17:39     06 Апр, 2023 /     akcent.bg   /     336

Великденските добавки показват, че нямаме ограничение на разходите

  .

   В момента изпълняваме всички критерии за еврозоната, без един – големият диференциал в инфлацията.

   Това каза в студиото на Euronews  Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика.

   Очакванията са, че инфлацията ще спада. Спада в еврозоната, ще спадне и при нас, вероятно с по-големи темпове. Голямото предизвикателство, че дори при една оценка през пролетта на следващата година да имаме инфлация в критериите, ние не знаем какво ще стане с критерия в публичните финанси. Няколко години заради Ковид кризата имаше изключение от правилото за дефицита и не се прилагаха процедури за свръхдефицит. Сега това приключва и ако парламентът и изпълнителната власт не съумеят да контролират дефицита в бюджета и дадат перспектива за увеличаващ се дефицит, има риск да ни ударят шамар с процедура по свръхдефицит. Практиката показва, че в нея обикновено стоиш една година, което означава, че чак на следваща оценка за следващ период може да бъдеш оценен.

   Това е истинският тест за политиците, които скоро ще бъдат обявени за народни представители. Повечето партии говореха, че за тях това е приоритет, но той минава през бюджет, който да отговори на критерия. Служебното правителство така направи удължителния закон за бюджета, че и в момента могат да се увеличават разходите.

   Правим експерименти с цялата идея за една прогнозируема фискална политика и спазване на някакви базови принципи на бюджетната процедура.

   Великденските добавки показват, че нямаме ограничение на разходите с това, че нямаме бюджет и парламент. Местят се от едни пера в други, законът го позволява.

   България е една от страните с най-щедри енергийни помощи за бизнеса в Европа като процент от икономиката. Сега искаме да го компенсираме с нещо друго, което е грешно по същата причина. Най-логично би било, ако има грешно раздадени компенсации, към печеливши бизнеси, които така или иначе са печелили твърде много и допълнително са взели компенсации за тока – към тях да има някаква мярка, а не към всички.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha