Неделя, 3 Декември 2023

"Грузинската легенда" съживяват хилядолетната традиция на Кавказ в Русе

Публикация   18:55     05 Апр, 2023 /     akcent.bg   /     934

   Русенци ще могат да се насладят на танцовото изкуство на  ансамбъла "Грузинската легенда", който ще бъде представен в Арена Русе на 21 април. Въпреки че има две седмици до представлението, вече са продадени повече от 2000 билета. В момента малко на брой са останали от 30,40,60,70 и 80 лева, информира управителят на залата Любомир Христов.

  Най-талантливите музиканти, танцьори и певци на Грузия от ансамбъла "Грузинската легенда" споделят хилядолетната традиция на Кавказ с новото си шоу. "Грузинската легенда" е музикално-балетна трупа, която е стъпила на вековната кавказка традиция. Техните спектакли се възприемат днес по световните сцени като спиращи дъха музикални събития. Съставът на трупата се състои от 40 от най-добрите актьори, певци, музиканти и танцьори на Грузия. Всеки един от тях - деца, жени, мъже, е ярък индивидуален талант. 

       „Грузинската легенда“ се превърна в един от най-зашеметяващите музикално-хореографски спектакли, използващи най-съвременни технологии. Според световната преса по своя мащаб и драматургия той превъзхожда лидерите в жанра като танцовото шоу "Lord of the Dance". Грузински артисти обраха овациите в Германия, Швеция, Англия, САЩ, Япония, Канада и Китай, в повече от 50 страни на петте континента.

"... Това е представлението на живота! Всеки трябва да го види поне веднъж в живота си!" - така френското издание на Le Figaro говори за "Грузинската легенда". Репортерите на New York Post вярват, че всяко шоу се превръща в истинска награда за публиката. Грузинските танци нямат аналози традиционно, съдейки по движенията и позата на танцуващ грузинец, семейството може да реши дали дъщеря им да се омъжи за него или не.
                                                         .

                                                ГРУЗИНСКИТЕ ТАНЦИ НЯМАТ АНАЛОЗИ

    Да танцуваш на пръстите си и да въртиш коленете си е велико изкуство. А жените... Виждали ли сте как грузинските жени се плъзгат по сцената - като лебеди по водна повърхност? „Трябва да си роден грузинец, за да можеш да танцуваш така“, обясняват самите танцьори. Спектакълът е изпълнен с любов към Родината, всичко е въплътено в музиката, песните и танца: порив на вятъра, удар на барабани, великолепна тишина на планините, радостен ропот на планински потоци…

   Преплитането на сюжети и събития, умело въплътени на сцената, приказни декори и костюми, най-високото ниво на светлинни и звукови ефекти превръщат „Грузинската легенда“ в триумф на кавказката култура на световната сцена.
                                               
   

      Хореографът Какха Мчедлидзе започва кариерата си на 7 г. и изминава дълъг път, докато се превърне в звездата на "Грузинската легенда". Той е водещ хореограф на трупата от 2008 г. и създава виртуозна хореография в екип с Александър Начкебия - създателя на спектакъла. Тамта Гогуадзе - водещата певица в шоуто - излиза за първи път на сцена, когато е на невръстните три години и оттогава не е спирала да пее. Всеки от изпълнителите се гордее, че е част от трупата и се старае да изяви своя талант в максимална степен и по този начин издига спектакъла в невиждани висоти.

   Националният дух говори чрез танца - националният темперамент, характер и естетически идеали разцъфтява в движенията на изпълнителите. Онова, което не може да се изкаже с думи, се разтваря в грациозната красота на кавказкия танц. Грузинското полифонично пеене има своите корени в антични времена и е изминало дълъг път на развитие, за да се превърне в неповторим културен шедьовър

 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha