Четвъртък, 2 Май 2024

Първан Симеонов: Щеше да е по-лесно, ако ПП-ДБ бяха победили и получили първия мандат

Първан Симеонов: Щеше да е по-лесно, ако ПП-ДБ бяха победили и получили първия мандат
Публикация   21:17     03 Апр, 2023 /     akcent.bg   /     283

    Това, че либералните прозападни сили се събраха и Бойко Борисов пак ги победи, е новина. ПП-ДБ не можаха да произведат сбора от своите резултати. Макар и с малко, победата на ГЕРБ показва жизнеността на партийните ѝ структури.

   Към новините от вчера трябва да се прибави високият резултат на партия „Възраждане“ (100 хиляди гласа повече за половин година) и той може да е стимул за сработка на останалите формации. Третото, което е своеобразна изненада е „Има такъв народ“ – тяхната ситуация подлежи на отделен анализ.

   В деня след изборите това коментира пред БНР-Радио София изпълнителният директор на „Галъп интернешънъл болкан“ Първан Симеонов.

   Според него, резултатите и избирателната активност се обясняват донякъде с умората, липсата на алтернативи и проведените кампании. Да се прогнозира бъдещо правителство щеше да е по-лесно, ако ПП-ДБ бяха с първия мандат. Опция за подкрепа ГЕРБ може би трябва да търси в „Демократична България“.

   Постоянните промени в изборните закони носят проблеми, но нищо чудно законотворците пак за зачовъркат регламентите, смята още Симеонов.

   Той изтъкна още:

„Не вярвам нещата да се нормализират, напреженията в политическото поле ще останат, но може да се мисли за някаква сработка. Двата блока в България - прозападните либерали и балканските консерватори трябва да осъзнаят, че никой никого не може да победи в истинския смисъл на думата, никой никого не може да изчегърта. Това са легитимни хора, които имат право на съществуване. Личното ми мнение е, че най-добрият вариант щеше да е те да се редуват във властта. Това е една чудесна биполярност, която може да е продуктивна. Ако не могат да се редуват във властта, поне известно време да си сътрудничат.“



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha