Откриха обновения православен храм „Света Петка“

Откриха обновения православен храм „Света Петка“
Публикация   17:25     02 Апр, 2023 /     akcent.bg   /     303

   Днес бе открит обновеният православен храм „Света Петка“. Основната рехабилитация на църквата бе изпълнена по проект „Християнското наследство по протежение на културния коридор Русе – Гюргево”. На празничната литургия присъстваха кметът Пенчо Милков и областният управител Анатоли Станев.

                                       

   „Храмове като този са жизнено важни за русенци, за да ни помогнат за съхранението на нашата национална идентичност и за предаването на българския дух и традиции на идните поколения“, обърна се кметът към председателя на църковното настоятелство на храма свещеник Станимир Велчев. Негово благоговейство благодари за подкрепата на Община Русе и подари на Пенчо Милков икона на покровителката на божата обител Света Петка или по-позната като Параскева и Петка Българска.

   „Сигурен съм, че това начинание ще даде възможност на миряните да бъдат още по-сплотени помежду си. Въпреки че по пътя на реализацията на това знаково за града и областта събитие, имаше не малко трудности, каузата си заслужаваше", каза Анатоли Станев.

                                        

   Светата литургия бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум, епископ на Васлиу и Харгита Андрей, игуменът на Троянския и Бачковския манастир Сионий, Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий, както и свещеници от Румъния и България.

                                        

    Сред гостите на днешното събитие бяха председателят на Окръжния съд Николинка Чокоева, административният директор на лечебни заведения „Медика“ Алисе Муртезова,  както и множество представители на местната и държавна власт, а също и на духовния клир от България и Румъния. На нея присъстваха също областният управител Анатоли Станев, представители на различни институции, гости от Румъния, както и множество русенци.

   Основният камък на храм „Света Петка“ е положен на 27 август 1939 г. Проектът за храма е изготвен от русенския архитект Любен Динолов през май 1939 г. Строителството започва през същата година от местния майстор–предприемач Никола Иванов Колчев. Архитектурният проект на храма е първият смел и сполучлив опит за пресъздаване на Кръглата църква (Златната църква) в Преслав, строена от цар Симеон I.

   Храмът се отличава със своя красив иконостас, изработен през 1942 г. от възпитаника на тогавашното русенско Мебелно училище Георги Генов, а иконите по него са дело на русенския художник Георги Каракашев. Останалите икони в храма са от Тодор Янков и Никола Пиндиков. Стенописите са изографисани от проф. Никола Кожухаров, Цанко Василев и декоратора Петър Михайлов.

    Днес храмът е цялостно обновен и реконструиран в рамките на предвидените дейности по проект „Християнското наследство по протежение на културния коридор Русе – Гюргево”. Благодарение на проекта ремонти дейности са били извършени на църквите „Света Петка“ и „Свети Георги“. Приблизително 1,4 милиона лева са били нужни за цялостното конструктивно укрепване на храма „Света Петка“, както и за реставрация на стенописите и иконостаса. Благодарение на финансирането е бил осигурен и достъп на хора с увреждания в църквата, а също така подът и оградата са били напълно подменени. Това се е наложило, поради факта, че с времето сградата започва да потъва. Направена е и нова вертикална планировка. В двора на църквата пък е изграден Туристически експозиционен център, в който са представени над 100 различни църковни артефакта от трансграничния район Русе – Гюргево. Сред тях са книги, икони, картини и одежди. С още около 330 000 лева е била извършена реставрация на стенописите в църквата „Свети Георги“, както и цялостен ремонт на покрива на храма. Предприети са били действия и по укрепването на църквата. С други близо 800 000 лева бе извършена реставрация на храма в община Ведя, окръг Гюргево.

                                       

   Отново в рамките на проекта бе разработена и обща стратегия за съхранение и използване на културното, религиозното и историческото наследство като основа за устойчиво развитие на културния и религиозен туризъм в трансграничния район Русе – Гюргево. Изготвени бяха три интегрирани туристически продукта за такъв вид туризъм в трансграничния регион с еднодневни и двудневни маршрути, като в тях бяха включени като туристически обекти трите реставрирани по проекта храма. Новите туристически продукти носят следните имена: “Християнското културно наследство в духовното пространство Русе – Гюргево”, „По следите на общите светци, закрилящи българи и румънци”  и „История и цивилизация в културния коридор Русе - Гюргево” – еднодневен и двудневен маршрут. За да се гарантира устойчивостта и надграждането на постигнатите по проекта резултати бе създадена неформална мрежа на заинтересованите страни за устойчиво развитие на културен и религиозен/поклоннически туризъм в трансграничния регион Русе – Гюргево.

    На съвместен българо-румънски форум, проведен в Окръжен съвет – Гюргево, бе приет Устав на мрежата. Бе подписан и меморандум за сътрудничество. Същевременно в град Русе и окръг Гюргево бяха поставени 15 туристически указателни табели, насочващи туристите към трите реставрирани църкви. Издадена е информационна брошура с трите интегрирани туристически продукта.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още