Галъп: Победителят в изборите ще се реши в последния момент, възможни са динамични развития и за другите места

Галъп: Победителят в изборите ще се реши в последния момент, възможни са динамични развития и за другите места
Публикация   14:55     30 Март, 2023 /     akcent.bg   /     267

   Победителят в изборите ще се реши тепърва с гласовете на вземащите решение в последния момент - това е един от изводите от националното представително проучване на „Галъп интернешънъл болкан“

   Изследването е за Българското национално радио. То е проведено между 18 и 26 март 2023 г. сред 1004 души по метода „лице в лице“ с таблети. Двустепенната гнездова извадка е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

   „Възможни са динамични развития и по отношение на третото място. Способността да се набави твърда и предвидима подкрепа пък може да реши и борбата за бариерата“, коментират анализаторите. 

   Според проучването, ако изборите бяха в последните десет дни на март, „Продължаваме промяната – Демократична България“ ще получи подкрепата на 26,9 % на база решилите да гласуват за определена формация, а ГЕРБ-СДС – 26,5 %. Третото място се оспорва между ДПС и „Възраждане“, съответно с 13,3 % и 13 %. На пето място е „БСП за България“ със 7,2 %. Под четирипроцентовата бариера остават „Български възход“ (3,5 %).

   Малко над 40 % (40,1 на сто) са заявили, че със сигурност ще гласуват. „На тази база допуска се активност, близка до тази от предходните избори, като тепърва ще се разбере процентът, изчислен спрямо формалните избирателни списъци. Възможни са колебания“, посочват от „Галъп интернешънъл болкан“. 

   „Не подкрепям никого“ биха предпочели 4,1 % от заявяващите, че ще гласуват.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още