Над 300 000 тона зърно залежават в складовете в Русенско, фермери от 5 области протестираха при Дунав мост

Над 300 000 тона зърно залежават в складовете в Русенско, фермери от 5 области протестираха при Дунав мост
Публикация   29 Март, 2023   /      Текст и снимки: Румен НИКОЛАЕВ   /     435

   Зърнопроизводители организираха протест край ГКПП "Дунав мост" при Русе, като блокираха с над 60 земеделски машини движението в района на граничния пункт. Да изразят своето недоволство тук бяха и председателите на сдружения от Русе, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Павликени и Ловеч.

     Протестите ще продължат три дни с основно искане да не се удължава за България действието на европейския регламент за безмитен внос на стоки от селскостопански произход от Украйна.

                                 

   Причина за недоволството е силно влошената конкурентоспособност на българските земеделски производители заради либерализираната търговия със селскостопански стоки с Украйна, тежката ситуация в сектор "Земеделие", липсата на обичайната пазарна активност от страна на търговците за закупуване на български зърнени и маслодайни култури.

   Според протестиращите пазарните цени през последните няколко месеца на всички масово отглеждани зърнени и маслодайни култури не покриват разходите за тяхното производство.

                               

   Протестна декларация прочете младият фермер от Русе Иван Дончев. В нея се настоява България да излезе от европейския регламент, тъй като пазар за българската земеделска продукция залежава и няма пазар.

   Няма къде да бъде прибрана новата реколта. Българският земеделен не иска помощи, той иска да бъде оставен да работи в конкурентна среда, се казва в декларацията. Показахме своята солидарност, време е богатите страни да направят същото.

  Унищожението на българското селско стопанство ще доведе до колабс на икономиката. Сектор Зърнопроизводство влага годишно 9 млрд лева, като 3 млрд лева от тях отиват за плащане на ренти.

Имаме една единствена цел- да произвеждаме и да бъдем почтени и достойни.

   Затова земеделските производители настояват да не се удължава за България действието на регламент на Европейския съюз 2022/860, касаещ безмитния внос на стоки от селскостопански произход от Украйна.

                                         

       Председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Радослав Христов каза, че около 40 процента от продукцията, произведена през миналата година в България, стои по складовете. "Въпросът е къде ще съхраним новата продукция, тъй като жътвата ще започне след три месеца. Тук сме, защото Брюксел не чува нашия глас", каза Христов.

   Милен Коев - председател на Районния съюз на фермерите "Дунавско зърно", заяви, че целта на протеста е да се защити българското производство. "В Русенска област около 50 процента от продукцията - пшеница, царевица, слънчоглед, залежава по складовете. Става въпрос за около 300 000 тона зърно, което в други години по това време вече е реализирано. Пазарът е много труден. Ние не знаем на каква цена се купува украинското зърно, което е заляло страната. Цените, които ни се предлагат, са много ниски и сме на загуба, каза Коев.  Ако преди търговците ни търсеха, то сега ние се чудим къде да я реализираме зърното. Той заяви, че протестът ще продължи и в следващите два дни.  

                                      

   Протестиращите издигнаха транспаранти с надписи: "Спрете геноцида на земеделието", "Искаме да бъдем конкурентоспособни фермери", "Българската земя храни българския народ".

  Протестите ще продължат през следващите два дни.

 Коментари

  •     РОСИЦА КОЕВА 

    Скъпи съграждани! През последните 30 години не съумяхме да се идентифицираме като народ. Загубихме икономиката си и най-вече хората, които емигрираха, за да оцеляват. Сега имаме шанс да покажем, че не сме забравили кои сме и какво сме дали на света. Земеделието винаги е било нашият най- важен поминък, земята и хората са най- ценния ни ресурс, нека сега се обединим с фермерите и защитим националната си идентичност и бъдещето на нашите деца!

Коментирай

   captcha