Неделя, 3 Декември 2023

Арестуван ли е Тръмп? Снимки, създадени от изкуствен интелект превзеха социалните мрежи

Арестуван ли е Тръмп? Снимки, създадени от изкуствен интелект превзеха социалните мрежи
Публикация   06:11     25 Март, 2023 /     akcent.bg   /     248

Изкуствен интелект фалшифицира новини. В центъра на скандал се оказаха снимки, които показват ареста на Доналд Тръмп. Те се реалистични, но не са истински. Генерирани са от изкуствен интелект, но разпространени в социалните мрежи от популярен разследващ журналист. Всичко това им повишава популярността главоломно и за отрицателно време стигат до 5 милиона и половина души. И не само това - идеята вече е вайръл и след "ареста" на Тръмп вече има фалшиви снимки и от "ареста" на Макрон. Иновация, която размива границата между фактите и дезинформация с оправданието за сатира.

     Как ще изглежда арестът на Доналд Тръмп?

Идеята хрумва на британския блогър Елиът Хигинс, който решава да я визуализира с помощта на изкуствен интелект.

Основателят на групата разследващи журналисти "Белингкат" публикува на шега кадрите в Туитър, но само два дни по-късно те събират милиони гледания. Въпреки че в коментар към публикацията си Хигинс пише, че това са "снимки от ареста на Тръмп, докато чакаме истинското му задържане", те са толкова реалистични, че наистина могат да заблудят.

 

Самият Доналд Тръмп предположи, че ще бъде арестуван и призова привържениците си за протести. Той е разследван във връзка с твърдение, че седмици преди изборите през 2016 година, които спечели, е платил на порно звезда да не разпространява компромати срещу него.

Ще арестуват ли Тръмп? Вашингтон и Ню Йорк се готвят за протести на поддръжниците му

До арест на Тръмп едва ли ще се стигне, а според правни експерти дори да му бъде повдигнато обвинение, може да мине година до началото на евентуален процес.

    "Потенциално той може да бъде екстрадиран в Ню Йорк. Ако има повдигнато обвинение и Тръмп откаже доброволно да се яви в съда, съдията ще бъде принуден да издаде заповед за арест. В този случай ще трябва се намеси и съдия от Флорида, където Тръмп живее. Но не очаквам това да се случи. Би било политически цирк", каза Неама Рахмани, бивш федерален прокурор.

Идеята с фалшивите снимки на Тръмп вдъхнови французите. Използвайки същия мощен генератор на изображения, президентът Макрон е показан да седи върху купчина боклуци - препратка към стачката срещу пенсионната реформа на служителите в чистотата, заради която Париж потъна в тонове несъбрани отпадъци.

Тези примери за събития, които никога не са се случвали, създават казус - за нарастващата сложност на програмираните изображения, лекотата, с която се публикуват и объркването, което предизвикват, както и липсата на регулации, които да попречат изкуственият интелект да бъде използван за разпространението на лъжи.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha