По-строги глоби за нарушителите на пътя влизат в сила от днес, след като промените наредба на МВР, бяха публикувани в "Държавен вестник".

   Шофьори, при които е установен алкохол в кръвта между 0.5 и 0.8 промила, ще имат с 8 точки по-малко в талона, който е от общо 39 точки. Ако дрегерът отчете между 0.8 и 1.2 промила алкохол у водача, освен глобата ще се взимат и 12 контролни точки, предвижда наредбата.

   При повторно нарушение броят на отнетите точки ще е 20. 15 точки вече ще се отнемат и при отказ на водача да бъде проверен за алкохол или тестван за употреба на наркотици.
   За превишена скорост (над 50 км/ч) в населено място наказанието ще е от 18 точки, а за системно шофиране по този начин ще се отнемат 26 точки. 

   Според новите правила - 3 точки повече ще се отнемат при неправилно изпреварване. Ако водач бъде хванат в аварийната лента на магистрала, ще губи 10 точки, а с 5 точки повече ще се отнемат за движение в насрещното платно. 

    За управление на технически неизправен автомобил при констатирани опасни неизправности шофьорът ще губи 10 точки. 

   За използване на мобилен телефон по време шофиране без хендсфри наказанието ще е 8 контролни точки.

   За каране без предпазен колан или неносене на каска шофьорът/мотористът ще губи 10 контролни точки.

   За превозване на деца в нарушение на Закона за движение по пътищата наказанието е 12 точки.  За нарушение на правилата за преминаване през жп прелез отнеманите точки ще са 10 вместо 5.