Д-р Цветан Гатев, ендокринолог: Отслабването с хапчета за диабет може да увреди панкреаса

Д-р Цветан Гатев, ендокринолог: Отслабването с хапчета за диабет може да увреди панкреаса
Публикация   24 Март, 2023   /     akcent.bg   /     367

   „Човечеството винаги е търсило вълшебното хапче за младостта, безсмъртието, да сме винаги слаби. Този проблем винаги е стоял пред нас и ние сме много склонни да прибягваме до нещо, което сме разбрали, че работи при друг. Специално лекарствата за диабет, които нашумяха, имат този ефект на отслабване, но той е само като допълнение към ефекта им върху кръвната захар. От същата група медикаменти има лекарства, които са в по-високи дози и са специално за отслабване.“

   Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ д-р Цветан Гатев – ендокринолог в УМБАЛ „Александровска“.

Той препоръчва, ако страдаме от затлъстяване, първо да посетим лекар и да обсъдим проблема с него. Ако индексът на телесна маса е над 30-35 тогава вече освен промяна на хранителния режим, се предписва и приемането на медикаменти.

   Има странични ефекти – при най-нашумелите сега лекарства потенциален страничен ефект е възпалението на панкреаса, което е много сериозно и може да доведе дори и до заплаха за живота.

   Медикаментите се взимат за определен период от време. Повечето от тях влияят на чувството на глад и потискат апетита, което дава възможност на пациентите да си изградят нов по-здравословен хранителен режим, обясни д-р Гатев.

   Все още не е открит нито един хранителен режим, който да пасва за всички, затова е важно той да бъде съобразен с вкусовите предпочитания и възможности на съответния човек.

   Проблемът със свръхтеглото нараства значимо и при децата. Може да се каже, че всяко трето или четвърто дете у нас има проблем с килограмите и той се увеличава. Проблемът е там, че когато тези килограми се качат толкова рано в развитието, те почти сигурно ще се задържат и много трудно ще се сваля т след това.

   Най-малкото заради децата си заслужава родителите да направят някакво усилие да се хранят здравословно, което невинаги означава глад, а просто изключването на определени храни, коментира още д-р Гатев.

   „Метаболитният синдром е пряко свързан със затлъстяването. Той е резултат от една излишна коремна мастна тъкан – т.нар. „коремче“, което води до покачване на кръвното налягане, инсулина, кръвната захар, холестерола, пикочната киселина. Крайният риск е здравето на човек. Тези фактори увреждат съдовете и водят до преждевременно остаряване на организма и риск от запушване на главните кръвоносни съдове“, отбеляза специалистът.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha