Неделя, 8 Септември 2024

Д. Атанасова: Цените на лекарствата падат до месец

Д. Атанасова: Цените на лекарствата падат до месец
Публикация   02 Юли, 2012   /     БНР   /     588

Здравната каса ще бъде задължена да договаря отстъпки в цените на всички лекарства, които заплаща. Ще има възможност обаче да се реимбурсират и медикаментите, чиито производители откажат отстъпки на нашия пазар.

Това са част от промените в лекарствената регулация, представени днес от министъра на здравеопазването Десислава Атанасова, предаде БНР.

Досега Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) даваше само възможност, но нямаше задължителен характер за договарянето на отстъпките.

Ведомството е подготвило промени в ЗЗО, Закона за лекарствените продукти и две наредби, засягащи ценообразуването и реимбурсирането на лекарствата. Според министър Атанасова реалният ефект за намаление на цените на лекарствата ще се усети до месец, след като всички промени влязат в сила.

"Намаляват се надценките за търговец на едро и търговец на дребно с лекарствени продукти с 2 процентни пункта", допълни Атанасова, цитирана от "Фокус". По думите й е възможно със спестените средства от цените на лекарствените продукти някои от медицинските изделия да бъдат заплащани от НЗОК.

Десислава Атанасова каза, че се въздържа от прогноза какво ще бъде поевтиняването, но заяви, че са предвидени серия от мерки, за да има сериозно намаление. Тя даде пример, че при договарянето на медикаменти на онкологичните заболявания
 постигнати намаления до 80% и това показва, че и притежателите на разрешения за употреба са готови да дадат отстъпки.

Освен това, се увеличава на 17 броят на държавите-членки, сред които се търси най-ниската цена на производител, която става референтна за България, съобщи БТА. Разширява се и кръгът на обществените фондове, които реимбурсират съответния лекарствен продукт в другите държави-членки. Досега, за да попадне в нашата позитивна листа един лекарствен продукт, трябва да е заплащан поне в 3 други позитивни лекарствени листи, а предложението е да бъдат увеличени на 5 листи", обясни министър Атанасова.

Предвижда се заявената цена на производител на генерично лекарство да не надвишава 60 на сто от цената на производител на лекарство, включено в позитивната листа.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha