Атанасова: Силата на ГЕРБ са хората. Вече на всички стана ясно, че ГЕРБ не може да бъде изчегъркана

Атанасова: Силата на ГЕРБ са хората. Вече на всички стана ясно, че ГЕРБ не може да бъде изчегъркана
Публикация   18:19     20 Март, 2023 /     akcent.bg   /     326

 

  Г-жо Атанасова, кои са основните проблеми, които стоят пред държавата, и приоритети за ГЕРБ за преминаване  насложилите се кризи в живота на българите?

  През последните две години най-сериозната криза е политическата. За съжаление все по-дълбоки пропасти се дълбаят в обществото и разделението между хората става все по-сериозно. Трябва да преодолеем не само кризата на доверие към политическата система, към политиците изобщо...

   Да, така е, обществото вече не гледа с добри очи на политическите партии и техните активисти...

  Безспорен факт. Заради това бе допусната галопиращата инфлация, защото нямаше адекватно мнозинство, което да подкрепя адекватно правителство. Затова бяха допуснати последиците с газа, кражбите от всеки лев на литър гориво.

  Хората изнемогват, въпреки че номинално  получават повече пари за пенсии или увеличение с някакъв процент заплата. На практика през последните две десетилетия забравихме онзи разговор за съдържанието на малката потребителска кошница, колко струва. Сега вече говорим за мерки, свързани с държавния бюджет и данъчните закони, за да не фалира държавата.

  Това също е много сериозен проблем. Факт е, че се харчеше абсолютно необмислено, че се правеха държавни разходи изцяло само с популистки цели. Защото ние сме в непрестанни изборни кампании и партиите, които искаха да си купят някакво обществено внимание и подкрепа, съвсем умишлено предложиха 4 актуализации на бюджета, където непрестанно раздуваха държавните разходи, социалните плащания до степен на сериозни рестриктивни мерки. Не съм сигурна обаче, че българите ще издържат на още едно затягане на коланите.

  Говори се в новия бюджет да се върне ДДС-то за всички на 20 процента, или някакви малки изключения. Как ще коментирате това?

   Винаги, когато ГЕРБ е имала мнозинство и е правила законодателни предложения, винаги сме търсели и водили балансирана политика и не сме залитали в популизъм.

   Затова в 49-я парламент няма да подкрепим рестриктивни мерки, защото те допълнително ще съсипят бизнеса, а той е реалният източник на БВП.

  Подобни действия ще го върнат отново в сивата икономика и ще продължат да се укриват данъци. Това в никакъв случай не са стъпки в правилната посока.

  Категорично- няма да подкрепим нито предложените бюджетни закони на финансовото министерство или други подобни мерки.

   Какво Ви казват русенските симпатизанти и членове на ГЕРБ, какво вече не търпи отлагане и хората настояват да се случи. Какво ще трябва да се направи, за да си върнете доверието както към ГЕРБ, така и към политическата система?

    Да разделим отговора на две теми.

  Глобалните решения, свързани с доходите на хората, а те са свързани с тяхната работа. Тя от своя страна е свързана с инвестициите, които бизнесът прави. А той инвестира там, където има инфраструктура, където има сигурност, където има стабилност.

  За нас ключов приоритет остава пътната инфраструктура... Всички вече забелязват и знаят разликите между Севера и Юга. Щяха да бъдат премахнати чрез 4-5 моста на година и други предизборни лакърдии. Ясно е, че се ползваха единствено за PR на прохождащата Промяна.

    А ето фактите- когато ГЕРБ си тръгваше от управлението  след 4 –годишен мандат остави финансови средства за довършване и на „Хемус”, и на пътя Русе- В. Търново.

  Сега обаче разбираме, че и тази година, както миналата, пари за инвестиционни проекти няма да има...

   Как да има, като две години изгубихме в „изчегъркване”, в тотално отричане и противопоставяне. Никой нямаше волята да гради.

    Вече на всички стана ясно, че ГЕРБ нито може да бъде изчегъркана, нито заличена.

Силата на ГЕРБ са хората.Те ни подкрепят и с всеки изминал избор показват  нашето незаобиколимо място в политиката на България.

   Няма да се спирам на факта, че за 2 години няма нито една реализирана европрограма. След като бяха изхарчени заделените пари за пътна инфраструктура, сега отново ще трябва това да се случи.

  На всички жители на област Русе, а и в страната е ясно какво може ГЕРБ да направи, тъй като то е видимо.

  Факт е, че намаляват дори народните представители в региона, защото населението намалява. Това се случва заради липса на поминък, лошото качество на средата на живот, на въздуха.

   През последните две години отчитаме някакви стойности, но епизодично четем и слушаме за проблеми, възникващи от замърсен въздух. Да, няма ги и онези, които най-силно викаха, защото им се намери или местенце в администрацията, или пък някоя обществена поръчка. Но сигналите в социалните групи за миризми не са престанали. Реално проблемите от години на Русе и русенци остават нерешени.

   А, да, да не говорим за летището...от края на февруари  миналата година щяхме да летим до София, обеща и министър Везиева, и Николай Събев. Това ще е тема, върху която ще се фокусираме на общинските избори. Да не говорим за РО-РО терминала Русе- Гюргево, който вече бе откриван няколко пъти.

  Да не говорим за пътната инфраструктура в града, която прилича на Сатурнови кратери.

  Обяснява се, че за да получим средства по Плана за възстановяване, трябва да си оправим правосъдната система. Основателно или не, той се свежда до съдбата на Гешев. Всъщност някаква еволюция има, коментира се темата... ГЕРБ ще подкрепи ли необходимите закони, за които се твърди, че са наложителни, за да вървим напред.

    Първо-  пари за възстановяване от Ковид да се обвързват с реформа, е тотално неразбираемо. Контретно на въпроса- темата правосъдие е повод някои да присъстват в политическия живот. За някои партии темата Гешев е възможност да се появяват на политическия небосклон.

   Ако говорим за принципи- Законът, който беше внесен на 30 декември от МС в последния възможен момент, според различни и то много експерти и НПО, е Закон, който съдържа противоконституционни текстове.

  При гласуването му борците за съдебна реформа Кирил Петков, Христо Иванов и Асен Василев не присъстваха в залата.

   Сега МС внесе в много малка степен по-различен закон. Нашата позиция е, че всички подобни мерки, ако няма конституционна промяна, биха били палеативни.

  Трябва да бъде намерен правен механизъм, който ще е не само политически хрускав за политически кампании, а ще бъде конституционно съобразен. Трябва да се намери механизъм, който да позволява всеки да бъде равен пред закона, без значение на своята публична длъжност или пост.

   Едни въпрос, който със сигурност ще заостри вниманието на избирателите- бихте ли подкрепили едно такова предложение в новия парламент, депутатите да гласуват да им бъдат замразени заплатите, както това се прави с работещите българи?

   За ГЕРБ подобно действие няма да е ново или чуждо.  В 44-то НС предложихме всички средства от нашите заплати, както и от администрациите на държавата, да бъдат дарени по сметка на здравното министрество в началото на Ковид пандемията. Тогава се появи и призив, пак към държавната администрация ог Кирил Петков да се дарят заплатите за Украйна. Той дори обяви, че е дарил своята. Може да се провери колко пари са били събрани тогава и дали заплатата на Петков е отишла за Украйна.

  Ние сме показали, че можем да бъдем солидарни с хората, когато има криза. Да-ако зависи и само от нашите гласове, бихме го направили.

   А какво да очаква бизнесът от ГЕРБ, като за повечето предприемачи е достатъчно, ако не може да им се помага, то да не им се пречи?

  Разбира се, имаме конкретни впечатления и сме наясно с проблемите на голяма част от работещите фирми и компании.

   Но с уважение каним на среща  представителите на бизнеса от Русе и региона с водача на листата в Русе и с Делян Добрев, където ще бъдат поставени въпроси, свързани с икономиката на областта.

    Десислава Атанасова е водач на листата на ГЕРБ на киндидатите за народни представители от ГЕРБ в 19-ти МИР.  Има висше образование, магистър „Право“ и „Политология и европейска интеграция“
Професионален опит:  юрист, адвокат – АК-Русе, народен представител от 41,42,43,44, 45  Народно събрание,  Министър на здравеопазването 21 март 2012 - 13 март 2013 г.

Тагове : Атанасова , ГЕРБ , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha