Четвъртък, 25 Юли 2024

На басейн вече всички могат да се пекат по голи гърди ... в Берлин

На басейн вече всички могат да се пекат по голи гърди ... в Берлин
Публикация   16 Март, 2023   /     akcent.bg   /     648

   Като за страна, в която да ходиш гол е част от националната култура, е странно, че Германия тепърва започва да разрешава на жените да не носят горнище на банския в обществените басейни.

Наскоро властите в Берлин обявиха, че не е необходимо нежният пол да покрива гърдите си в публичните басейни, а подобни решения бяха взети миналата година и в други градове - Хановер, Гьотинген и Зиген.

  Властите се съгласяват, че това е дискриминация и вече е издадено указание, според което всички, които искат, могат да се явяват топлес в басейните, включително жени и нонбинарни.

Снимка: Getty Images

Въпросът нашумя още пред 2021 г., когато французойка на име Габриел Лебретон поиска компенсация, след като е била помолена да напусне воден парк в Берлин, защото отказала да покрие гърдите си.

"И за мъжете, и за жените, гърдите са вторичен полов белег, но първите имат свободата да не носят дрехи върху тях, когато е горещо, а жените - не", обясни тя пред "Ди Цайт" защо смята въпроса за дискриминационен.

   В Гьотинген в Долна Саксония пък се стигна до отмяната на горнищата след скандал в басейн, при който посетител е помолен да покрие гърдите си, но отказва, като обявява, че се идентифицира като мъж.

Решенията не задължават жените да ходят без горнища в басейните, но е странно, че подобни забрани е имало в страна, където нудизмът се приема за нещо нормално и част от здравословния начин на живот.

Снимка: iStock

   Германия е известна със своята Freikoerperkultur или FKK - "култура на свободното тяло" - движение за натурализъм, възникнало в края на XIX век. Още от тогава е прието за естествено и здравословно хората да са без дрехи сред природата - на въздух и слънце, а на голотата не се гледа като на сексуализация на човешкото тяло.

   Нещо повече - нудизмът е оцелял и във времената на Третия райх, а по време на комунизма дори е бил насърчаван в Източна Германия и е особено популярен в тази част на страната.

   В последните години обаче се появяват опасения, че традицията запада, а броят на хората, членуващи в нудистките клубове, е намалял двойно за последните 40 години.

   Според сексолога Курт Старке зоните за хора без дрехи те намаляват и постепенно биват изтласквани в най-отдалечените кътчета на паркове и езера. "Частите от плажовете за нудисти се свиват и често съвпадат с участъците за разходка на кучета", пише той в книгата си "Пренаселена голота", в която обявява, че нудизмът вече не е модерен в Германия.

Снимка: iStock

   Това, според Кристиан Утехт, президент на Асоциацията за култура на свободното тяло на Берлин и Бранденбург, се дължи на социалните медии, които показват перфектни тела - каквито повечето хора нямат, а също и на мултикултурното общество, в което представителите на други страни трудно приемат немската концепция за публична голота.

Част от хората от Източна Германия дори са склонни да отдават намаления интерес към нудизма и на сънародниците си от западната част, които не са чак толкова запалени по голотата

"Движението със сигурност старее, но последователите му са тотално отдадени, а и има млади семейства с деца, които се присъединяват към нас", обяснява Утехт пред "Гардиън".

Възход обаче бележат клубове, които предлагат и голи спортни занимания като гола йога и гол волейбол. Очаквано, най-рязко е намалението на членовете във възрастовата група от 18 до 30 г. - времето, когато хората имат най-много притеснения от начина, по който изглежда тялото им.

"Като навлязат в 40-те си години, те са по-склонни да се върнат, защото не се безпокоят толкова как изглеждат и искат да покажат на децата си ползите от голотата", допълва Утехт.

Макар членовете на "голите" клубове да намаляват, германците не са загърбили любовта си към нудизма. Според Курт Фишер, президент на асоциацията на FKK клубовете, около 7 млн. души в страната практикуват натурализъм и регулярно се събличат, за да се порадват на слънцето и въздуха сред природата.

А отскоро могат да го правят и край басейна.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още