Неделя, 3 Декември 2023

20 отличия и грамоти бяха раздадени по време на деветото издание на Националния фестивал „Русчуклийска среща“

20 отличия и грамоти бяха раздадени по време на деветото издание на Националния фестивал „Русчуклийска среща“
Публикация   13:31     13 Март, 2023 /     akcent.bg   /     209

   20 отличия и грамоти бяха раздадени по време на деветото издание на Националния фестивал „Русчуклийска среща“, който се проведе  през изминалия уикенд в Русе. Организатор и домакин на фестивала е Школа за народни танци "Играорци" Русе, в лицето на хореографа Богдан Донев, а събитието премина под егидата на кмета на Община Русе Пенчо Милков. Тази година в надпреварата се включиха  близо 500 участници от цяла България – София, Варна, Бургас, Стара Загора, Враца и други градове.

   По регламент групите бяха разпределени в три кръга. В първия етап танцьорите показаха майсторство в избрани от тях две автентични хора, във втория клубовете играха “каквото им душа сака” на северняшка музика, а в третата част беше надиграването на ръченица за Мис и Мистър „Русчуклийска среща 2023“. Своите умения в ръченицата показаха Михаела Попова и Христо Димитров от Клуб за хора и народни танци към Лесотехнически университет София и Танцов клуб „Нестини“ – Ботевград, Биляна Георгиева и Анатоли Димитров от Фолклорен танцов клуб „Хоротропци“ – Враца и Пламена Великова и Емил Станев от „Ямболско настроение“ към Читалище „Тракийска лира 2012“, които си тръгнаха с награди от организаторите.

   "Обичта към народните танци се възпитава у хората и веднъж обикнали ги, те ги носят в сърцето си за цял живот“, обърна се към участниците заместник-кметът Димитър Недев. Той връчи и поздравителен адрес на организаторите, от името на кмета Пенчо Милков. Кулминацията в емоционално отношение беше концертът, представен от Фолклорен Танцов Театър "Найден Киров", с главен художествен ръководител Богдан Донев.

   Ансамбълът поднесе едночасов концерт на публиката с майсторско изпълнение, колорит и перфектна хореография. В края на техните изпълнения присъстващите в залата участници и публика се хванаха на общо кръшно хоро.
Водеща на фестивала беше актрисата от Драматичен театър „Сава Огнянов“ Кристияна Ценкова. Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha