Вторник, 30 Април 2024

Лидия Шулева: Промените в цените тръгват от суровините

Лидия Шулева: Промените в цените тръгват от суровините
Публикация   18:44     12 Март, 2023 /     akcent.bg   /     504

   Големите промени в цените се случват на база себестойност още при производителите. Увеличението на работната заплата, енергийни ресурси, както и суровините водят до между 70-100% по-високи цени при производител. Там трябва да търсим генезиса на увеличението на цените.

   Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Лидия Шулева - бивш вицепремиер, икономист, бивш вицепремиер и министър на икономиката и социалната политика.

   Има натиск за получаване на отстъпки от големите вериги към производителите, но това е в рамките на 1-2-3%. Търговските вериги работят с едни и същи проценти надценка от години. Но когато се промени базата, от която се тръгва всичко става друго на края с натрупване.

   Винаги могат да се намерят в някои страни 1-2 продукта, които са с по-ниски цени спрямо България. Но се гледа цялостната потребителска кошница. Според индекса на Евростат за България числото е 79, за Румъния и Хърватия е що годе същото, а 102 е в Люксембург, Дания и около скандинавието. Трябва да знаем, че влияние за цените оказва ДДС-то. В много страни ДДС-то за храните е 3%, а в България е 20%. При големите пазари също така има сериозни отстъпки на вносните стоки, а в България, тъй като пазарът е малък няма как да има такива отстъпки.

   Основният проблем за високите цени в България идва от суровините и материалите. Правителството може да се намеси при цените на горивата, защото „Лукойл“ получават най-големите помощи за електроенергия, получиха дерогация, а цените на горивата са много високи.

   Дават се субсидии само на зърнопроизводителите. Секторите като зеленчукопроизводство и подобни все едно изобщо не са важни и в момента не са конкурентни.

   Ние получаваме по-малко субсидии от останалите страни от Европа, но това нещо може да се говори, тук става въпрос за разпределение.

   Всичко зависи от договорите, които сме подписали, но правителството трябва да договори по-високи субсидии за нашите земеделци.

   Турция спря износа на домати за България и видяхте за дни какво се случи. Тоест, ние се докарахме до тази ситуация да сме зависи от внос. Когато си зависим от външно производство си зависим от цени, които са такива за стандарт на живот, който е много по-висок, и идват при нас, когато тук стандартът е много по-нисък.

   В Германия е нормално едно кисело мляко да е по-евтино след като там субсидиите за млекопроизводителите са доста по-високи. Няма как нашите цени да се конкурират.

   Това, което ще окаже влияние върху инфлация и цените е успокояването на пазара за енергийните ресурси. Ако цените на газа и електричеството се нормализират каквато тенденция има напоследък, то инфлацията ще се нормализира.

   Лошото е, че компенсациите за инфлацията се плащат на калпак, а не на нуждаещите се.

   Надявам се след 2 април да имаме редовно правителство, което да проведе анти-инфлационна политика.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha