Понеделник, 29 Април 2024

Стотици русенци отбелязаха подобаващо Тодоровден

Стотици русенци отбелязаха подобаващо Тодоровден
Публикация   17:48     04 Март, 2023 /     akcent.bg   /     292

   Ездовите клубове „Кентавър – Русе“, „Силвена Спорт“ и стотици русенци отбелязаха заедно празника Тодоровден, наречен още Конския Великден. Според вярванията на този ден, Свети Тодор препуска със своя кон през пролетните поля, за да провери растат ли посевите. Забива копието си в земята, съблича своите девет кожуха и отива при Бога, за да моли за лято.

   Празника откри зам. кметът Магдалина Илиева с думите „Днес е прекрасен празник и повод да почетем тези прекрасни животни – конете, приятели на човека от хилядолетия. Общуването с тях е омиротворяващо - те излъчват спокойствие, достолепие и изящество.“.

 „Днес е прекрасен празник и повод да почетем тези прекрасни животни – конете, приятели на човека от хилядолетия. Общуването с тях е омиротворяващо - те излъчват спокойствие, достолепие и изящество. Надявам се след тази програма все повече семейства и деца да припознаят ездата като алтернатива на забавленията пред екрана", обърна се към организаторите и гостите зам.-кметът Магдалина Илиева.

   Съботният ден от първата седмица на Великия пост е в памет на Св. великомъченик Теодор Тирон. Според вярванията на този ден Свети Тодор препуска със своя кон по полята, за да провери растат ли посевите. Той забива копието си в земята, съблича своите 9 кожуха и отива при Бог, за да изпроси пролетта. В народния календар това е Денят на коневъдството и конния спорт. Празникът е известен още като Тодорова събота, Конски Великден, Тудорица.

   Треньорът на СЕК „Кентавър – Русе“ Илиян Искъровпредстави на многобройната публика част от конете и състезателите на СЕК „Кентавър – Русе“. Стефан Игнатов с кон Каталог, Александра Недялкова с кобила Галерия и Ангел Христов с кон Джеронимопредставиха езда в различните алюри на коня и демонстративни скокове.Затаяващо дъха беше представянето на младите надежди на клуба, впечатляващите скокове с височина над 120 см. на Марина Илиева с кобила Сара и Божидара Илиева с кон Армагедон спечелиха сърцата и бурните аплодисменти на публиката.

   Красимир Искъров от клуб „Силвена спорт“ се включи в програмата демонстрирайки майсторски умения в обездката, а движенията на коня Васал напомниха своеобразен изящен танц под звуците на „Болеро“.

   За радост на конете, публиката беше дошла подготвена и ги зарадва с моркови и ябълки, като не пропуснаха да погалят конете и да се снимат с тях. Най-смелите се включиха в забавната игра, а други се престрашиха да се качат на кон и направят своята първа разходка.

   Клубовете „Екуестре“ и „Истър“ също направиха демонстрация по прескачане на препятствия.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha