Световната банка оцени щетите от трусовете в Турция на близо $100 млрд.

Световната банка оцени щетите от трусовете в Турция на близо $100 млрд.
Публикация   21:21     02 Март, 2023 /     akcent.bg   /     303

    Двете големи земетресения, които удариха Турция на 6 февруари, причиниха около 34,2 милиарда долара преки физически щети, но общите разходи за реконструкция и възстановяване  на страната може да са два пъти по-високи, съобщи Световната банка в понеделник.

  Банката изчислява, че земетресенията също ще намалят поне половин процентен пункт от прогнозния ръст на брутния вътрешен продукт на Турция - от 3.5% до 4% през 2023 г., каза пред репортери Умберто Лопес, директор на Световната банка за Турция.

Ситуацията в Сирия, която също беше засегната от земетресенията, е "наистина катастрофална", каза Анна Берде, вицепрезидент на Групата на Световната банка за Европа и Централна Азия, цитирана от "Ройтерс". Банката ще публикува отделна оценка на щетите за Сирия във вторник.

   Берде каза, че първоначалната бърза оценка на щетите за Турция от 34,2 милиарда долара е еквивалентна на около 4% от нейното икономическо производство през 2021 г. Но това не включва косвени или вторични въздействия върху растежа на нейната икономика или последното земетресение преди седмица.

   "Нашият опит показва, че нуждите от реконструкция могат да надхвърлят два до три пъти очакваните преки физически щети", каза тя.

  • Световната банка каза, че земетресенията са били последвани от повече от 7500 вторични труса, създавайки най-голямото подобно бедствие, сполетяло Турция от над 80 години.
  • Докладът на банката за бърза глобална оценка на щетите след бедствия (GRADE) изчислява, че 1.25 милиона души са останали бездомни поради повреда на домовете им или пълното им срутване.
  • Най-тежките щети са нанесени в 11 провинции в Южна Турция, които имат едни от най-високите равнища на бедност в страната и са дом на повече от 1.7 милиона сирийски бежанци (около половината от общото население на сирийски бежанци в Турция), се казва в доклада.


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha