Сряда, 17 Април 2024

Плувците ветерани на „Ирис“ убедителни в международния турнир в Плоещ

Плувците ветерани на „Ирис“ убедителни в международния турнир в Плоещ
Публикация   11:54     01 Март, 2023 /     akcent.bg   /     350

   На 25-26 февруари т.г. румънският град Плоещ /250 хил. жители/ бе домакин на Осмия международен турнир по плуване за ветерани. Той бе организиран от местния плувен клуб „Shark” и със съдействието на фирми спонсори от региона, съпричастни със заниманията и състезателните изяви на спортисти в зряла възраст, чиито цели са здравето и повишената им работоспособност. Участваха състезатели от България, Гърция и Румъния, като от нашата страна турнирът бе уважен от плувци ветерани от Варна, Русе, Сандански, Силистра и София. Програмата включваше одобрени от Международната федерация по плуване дисциплини - 50 и 100 м от всички стилове, 100 м съчетано плуване, а специално за индивидуалната купа /мъже и жени/ на плувния турир - 200 м св.стил.

   *За отбелязване е, че в Румъния няма организирано ветеранско плуване в национален мащаб, както в България, и турнирите - колкото и да са добре организирани и силни като резултати, са въпрос на локална /местна/ организация. В северната ни съседка се провеждат около 3-5 състезания за година, но само на нови басейни, построени или обновени в последните пет-шест години.

   В Плоещ елитният ветерански клуб „Ирис-Русе“, представен от 13 плувци /11 мъже и 2 жени/, направи поредното си силно представяне в двудневната интересна и тежка  надпревара! Общо златните медали за Русе са 27. С най-много златни медали – пет, се отличи Николай Ханджиев, следват Тодор Керчев-Паная и Веселин Василев /по 4/, Йордан Цонев, Димитър Котоманов, Ивелин Иванов /по 3/, Камен Марков /2/, Иван Грозданов, Стефка Виденова и Анна Гончарова /по 1/. Медали за призовите си места завоюваха и Илиян Цанков и Мирослав Станчев. Спечелените златни медали ще бъдат дарени на децата сираци в един от русенските социални домове.

   Домакините познаваха русенските плувци от предходните седем турнира, когато те респектираха румънската плувна ветеранска школа. Отличното представяне на русенските плувци в Плоещ през изминалия уикенд на февруари’2023 за пореден път остави силно впечатление. Тази година се организират много състезания за ветерани плувци, така че отборът на Русе ще участва в още редица международни стартове – във Волос и Кавала /Гърция/, Лимасол /Кипър/, Решица /Румъния/ и др.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha