Четвъртък, 13 Юни 2024

Ежедневната употреба на марихуана увеличава риска от инфаркт

Ежедневната употреба на марихуана увеличава риска от инфаркт
Публикация   25 Фев, 2023   /     akcent.bg   /     443

Изследователи от Станфордския университет в Калифорния публикуваха проучване, според което ежедневната употреба на марихуана увеличава риска от сърдечни заболявания.

   Според изследването хората, които употребяват марихуана ежедневно, са с 34% по-склонни да получат коронарна артериална болест, най-честата форма на сърдечно заболяване, в сравнение с тези, които никога не са употребявали наркотика, съобщи Блумбърг.

   Предишни проучвания показват, че пушачите на трева, особено по-младите, могат да имат повишен риск от инсулт или други заболявания, но от друга страна, употребата мѝ се увеличава в много части на света поради ефектите при облекчаване на хронична болка и състояния като гадене след химиотерапия.

   Употребата на марихуана в предтийнейджърска възраст може да причини и изкривяване на моралната и етичната оценка, дължащо се на структурни промени, които наркотика предизвиква във все още развиващия се детски мозък, сочи изследване.

    Марихуаната, както и останалите наркотици, и алкохола, действат непосредствено на структурите на центъра на удоволствие, без да активират регулаторните механизми. В мозъка започва интензивно отделяне на допамин, в резултат на което човек изпитва удоволствие, многократно по-голямо от естественото. Проблемът в този случай е, че това предизвиква нарушение в мотивационната сфера на индивида, променя моралните и етичните му норми /БГНЕСКоментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha